Welkom in Thudinië en Sambraisie. This is Belgium!

Bijgewerkt: 20 nov 2020

"Ziezie, Thuin, Thuin! Elke fonetische gelijkenis met een bekend apero-merk is louter toevallig. Minder toevallig is de keuze om een blogpost te wijden aan het prachtige Middeleeuwse stadje Thuin en omgeving! Thudinië voor de kenners...Thuin? Ligt dat zelfs in België?

Mag ik aannemen dat u af en toe naar het weerpraatje kijkt op de nationale televisie? Regelmatig hoort u de weerman/vrouw spreken over "ten zuiden van Samber en Maas". Thuin ligt in de vallei van de Samber, net voorbij Charleroi. Sambraisie noemt men de regio ook wel...


Vandaag neem ik u mee op een dagtrip vol prachtige landschappen, geschiedenis, architectuur en natuur. Voorzie u van de nodige attributen die overeenkomen met het seizoen. Alleszins wandelschoenen en water. En wijlie weg!


Thuin


Ligging

Thuin ligt in de vallei van de Samber. Vanuit Brussel rijd je er op een 50min naartoe. Aan het Belfort, midden in het stadje zijn enkele parkeerplaatsen. Ik ben zeer vroeg gegaan, nog voor zonsopgang zodat ik er nog plaats had. Het adres vindt u op het plan hieronder.


Voor het overige heb ik een wegwijzer gezien naar een parking met 60pl. maar ik raad u aan om eerst Google te raadplegen. Thuin is een zeer goed bewaard Middeleeuws stadje met veel smalle steegjes!Belfort

De belforten van Brugge, Gent of Ieper kent u vast wel. Misschien had u zelfs nooit van Thuin gehoord, laat staan van het Belfort. Tijdens uw bezoek dient u uw "digitale geschiedenisbril" op te zetten en te kijken naar Thuin als "goede stad" van het Prinsbisdom Luik. De vestingmuren werden door hen gebouwd. In de onmiddellijke nabijheid van Thuin lagen twee grote en bijzonder machtige abdijen: die van Lobbes en Aulne (zie verder).


Het Belfort diende als uitkijktoren en klokkentoren van de 12 eeuwse collegiale kerk. De toren werd zonder funderingen rechtstreeks op de rotsen gebouwd! Met zijn hoogte van 60m domineert hij de stad, de vallei en de ganse regio. Kijkt u even mee?

Oude stad (boven en beneden)

Traditioneel woonde de elite in de "upper town". De werklieden woonden in het lagere gedeelte. Thuin heeft ook een rijke geschiedenis van bouw van binnenschepen. Op een bepaald moment waren er in Thuin niet minder dan vijf scheepswerven!


Geniet even van het uitzicht van aan het Belfort. U kan de zon zien opkomen boven de heuvels en aan de andere kant van de vallei het kasteeltje "Beauregard" de eerste zonnestralen zien opvangen. Verdwaal in de vele steegjes van de stad die u onmiddellijk in de sfeer van de Middeleeuwen zullen brengen.

In het lagere deel van de stad is er een wijk waar nog steeds heel wat vroegere binnenschippers (batiers) wonen of mensen die gelinkt waren met de scheepsbouw.


Hangende Tuinen


Euh? Hangende tuinen? Dat is toch een mythe? En dat was zeker niet in België! Fout. Op de terrassen die ontstaan zijn door de versterkingen en de remparts, werden tuinen aangelegd. Persoonlijk vind ik het een beetje overroepen maar de wandeling langs de stadsmuren is zeker de moeite waard! Op de hellingen zou zelfs een microklimaat heersen.

Jaarlijks worden er 700 flessen wijn gemaakt van wijnranken die op de terrassen worden gekweekt.

Er zijn nog meer zaken te zien en te beleven in Thuin. Zo is er bijvoorbeeld een trammuseum, een ecomuseum over de scheepvaart en kan u het drukkerijmuseum bezoeken.


We sluiten hier ons bezoek aan "Thuin-stad" af. De omgeving van Thuin biedt u niet enkel prachtige landschappen en vergezichten maar ook enkele hotspots, een bezoekje meer dan waard!


Leers-et-Fosteau


De deelgemeente Leers-et-Fosteau ligt maar 6km van Thuin. het landschap is golvend maar niet heuvelend. U bevindt zich op een rotsplateau waarop in de 13e eeuw een donjon werd gebouwd door de almachtige abdij van Lobbes.


Verrassing: pluktuin

Onder invloed van de "korte keten" trend en de recente Corona crisis in 2020, ziet men meer en meer van deze pluktuinen opduiken. Vlak voor de ingang van het kasteel, stootte ik op een mooie tuin.Château du Fosteau


U kan de ligging van deze prachtige burcht hier raadplegen. Ze ligt maar 6km van Thuin. Adres: rue du Marquis 1, Leers-et-Fosteau


Naarmate het goed wisselde van eigenaar, werden er meer gebouwen opgetrokken. In de 14de eeuw werd er een ridderzaal gebouwd die tot op vandaag bewaard is en die tot de mooiste van het land behoort.


Sinds 1980 is het kasteel privé-eigendom van een koppel antiquairs. Bezoeken zijn mogelijk maar enkel op afspraak. Raadpleeg zeker eerst Google! Wat me opviel toen ik de oprijlaan op reed, waren de arbeiders die in de omliggende velden aan het werk waren. Hoeveel Middeleeuwser kan het worden!


Een interessant fait-divers is dat Graaf Charles Reille, één van de meest ervaren generaals van Napoleon Bonaparte, hier de nacht doorbracht op 14 juni 1815 samen met 25000 mannen die buiten kampeerden. Ze marcheerden 's anderendaags verder naar Waterloo om er deel te nemen aan de fameuze veldslag.

Hoeveel van deze soldaten zouden ooit nog België verlaten? De generaal overleefde de slag, leefde tot in 1860 en had nazaten waarvan de laatste in 1971 is overleden!

Het kasteel biedt plaats aan een permanente tentoonstelling van kunst en antiquiteiten. Er worden concerten en seminaries georganiseerd.Vallée de la Paix - Abbaye d'Aulne


La vallée de la paix is niet enkel een film uit de jaren '50 maar een prachtige plek in België in Sambraisie (de Sambervallei). Het landschap is zonder meer magnifiek te noemen. Overvliegende vliegtuigen vanwege de nabijheid van de luchthaven van Charleroi is ongeveer het enige wat te merken is van de moderne beschaving.

Zoals wel vaker is de geschiedenis allesbehalve vredelievend in dit prachtige stukje Henegouwen.


Ligging


De restanten van deze machtige abdij vindt u in Gozée, een andere deelgemeente van Thuin:Geschiedenis

Vooraleer een site als Aulne te bezoeken, is het interessant om u wat te documenteren over de geschiedenis. Samen met Lobbes, was Aulne de machtigste abdij van de Zuidelijke Nederlanden. Ze behoorde toe aan het Prinsbisdom Luik en exploiteerd én beheerste gans de streek. De abdij had eigen fabrieken, leerlooierijen, boerderijen, een brouwerij enz enz.