Weekendje WAPI ? WAwatte??!

Bijgewerkt: 1 aug 2019

Nooit reisden we zoveel als vandaag. Onze mailboxen puilen uit met goedkope vluchten naar Dubai of New York. De klimaatmarsen en de hittegolven van 2019 in eigen land, doen toch wel wat wenkbrauwen fronsen. Maar los van de klimaatproblematiek (maar niet helemaal), waarom weten en kennen we zo weinig van de schatten die in ons eigen land achter iedere hoek voor het grijpen liggen?

De laatste decennia is onze kennis van eigen land drastisch achteruit gegaan. Een prachtige regio die absoluut een bezoek waard is, is wat de Waalse broeders WAPI noemen. Oftewel: la Wallonie Picarde.


WAPI? Wasda?

La Wallonie Picarde is een uitgestrekt en groen gebied tussen Lille (FR), Brussel, Mons en Kortrijk. Het bestaat uit 23 gemeenten, 2 natuurparken (het Land van de Heuvels en de Scheldevlakten) en 3 erfgoed- en winkelsteden (Tournai, Ath en Moeskroen).
In dit artikel, stel ik u een mogelijk programma voor van twee dagen, langs enkele kastelen (iedereen heeft zijn zwakke plekken), landschappen en bezienswaardigheden in WAPI.


Een prachtige regio die absoluut een bezoek waard is, is wat de Waalse broeders WAPI noemen.Programma

Dag 1 :

  • Château de Seneffe en museum voor Zilversmeedkunst OF Château des Ducs d'Havré met rozentuin van 6000m² (seizoen)

  • Chapelle Notre Dame du Bon Vouloir : een verborgen pareltje dat een stop waard is.

  • Militaire begraafplaats St. Symphorien : uniek omdat hier zowel Duitse als geallieerde soldaten van WOI begraven liggen.

  • Bezoek aan Tournai

  • Diner en overnachting in hôtel Floréal te Mont Saint Aubert met panorama over WAPI en Tournai.


Dag 2:

  • Fietstocht langs de Schelde (fiets mee te brengen of te huren)

  • Romaans kerkje van St. Eleuthère in Esquelmes

  • Lunch in L’Escanguilles

  • Château de Beloeil (aanbevolen)


Dag 1

Château de Seneffe & omgeving

De omgeving van Seneffe valt eigenlijk net buiten la Wallonie Picarde omdat dit het oosten is van de provincie Henegouwen.

Er zijn buiten het kasteel nog enkele klassieke bezienswaardigheden die de lezer van boven de 45j al wel bezocht heeft met schoolreizen bv. de scheepsliften van Strépy en het hellend vlak van Ronquières.


Scheepslift van Strépy, een echt landmark


Château de Seneffe & park


Over de geschiedenis van dit kasteel, vindt u alles op Google. Zowel het domein als het kasteel zijn prachtig. Het park is verrassend, de waterpartijen en de vijver met waterlelies ronduit romantisch. In het park treft men ook nog een theater aan. U kunt er gemakkelijk uw voormiddag doorbrengen en een lekkere lunch gebruiken in de oranjerie waar een stijlvolle brasserie is gevestigd.

De ingang is volledig gratis; ieder seizoen heeft zijn charme in dit prachtige domein en in het museum alleen al, kan u gemakkelijk enkele uren doorbrengen.

Er is meer dan voldoende gratis parkeerplaats.


Kijkt u gewoon even mee:


Filmpje


Ligging

Rue Lucien Plasman 7, 7180 Seneffe


https://goo.gl/maps/qJDR278LuGgMY4nM6Château des Ducs d'Havré (optioneel)

Zijn roemrijke verleden ten spijt, blijft er van dit eens zo roemrijke kasteel enkel een ruïne over. Vooral in de jaren '30 komt het onbewoonde kasteel volledig in verval. Sinds 1979 probeert een vzw met privé-gelden sommige stukken van het kasteel te restaureren en te bewaren voor het nageslacht.


Eens was dit de verblijfplaats van de Prinsen de Craÿ (met trema!). In het seizoen is de rozentuin van 6000m² zeker een bezoek waard. Voor fotografen is dit een zeer mooie site en ook de kinderen kunnen zich uitleven in de speeltuin!


Foto's

Ligging

Rue Lucien Plasman 7, 7180 Seneffe


https://goo.gl/maps/JY6PJCdxEWZ1AAFR9


Chapelle Notre Dame du Bon Vouloir


Foto's

Zelfs al slaat u het Château d'Havré over, dit verborgen pareltje is zo eenvoudig en zo mooi dat dat alleen al een bezoek waard is. Zelfs de weg er naartoe, is al pittoresk


Het gotische gebouwtje werd in 1631 door de familie Craÿ, Heren van Havré, gebouwd op de plaats waar ooit een lindenboom stond waar de Maagd Maria zou verschenen zijn.


Het koor zelf is beschermd met een ijzeren hek. Aan het aantal kaarsjes bij het Mariabeeld aan de ingang, zult u zien dat dit nog steeds een populair bedevaartsoord is.Ligging

Rue Edouard Dewèze 99, 7021 Havré

https://goo.gl/maps/eBFHDMkjBp7ir8iZ8