Weekendje Limburgse Alpen? Jaaa mene man!

Bijgewerkt: 20 nov 2020

Limburg lijkt zo dichtbij. Dat is toch enkel maar goed voor eens een dagtripje? Naar Bokrijk, wat is er nu anders te doen in Limburg?


Wel... klimmen! Wees niet ongerust, beste lezer, de Alpen blijven vooralsnog waar ze zijn. De bedoeling van deze blog, is u te tonen dat u ook in Limburg héle toffe weekends kan doorbrengen, ook al is het voor velen dichter dan de kust of de Ardennen.


Voor dit weekend is een fiets wel handig. U kan de uitstappen gerust te voet doen, zonder probleem. Per fiets is uw actieradius echter groter en zult u meer kunnen bekijken. Meebrengen of huren is de boodschap...


Programma


Dag 1

  • Fiets- of wandeltocht door het water aan het Domein van Kiewit in de buurt van Hasselt. Bent u een vogelliefhebber en/of kan u vroeg uw bed uit, raad ik graag aan om hier tegen zonsopgang naartoe te komen; de zonsopgangen boven het water zijn onvergetelijk!

  • Lunch in de oranjerie van het Kasteel van Bokrijk!

  • Het fameuze openluchtmuseum van Bokrijk mag niet ontbreken. U kan het overslaan als u er al vaak geweest bent. Tijdens juli en augustus is er een toneelgezelschap dat overal in het park in traditionele klederdracht toneeltjes opvoert in de antieke gebouwen: de school, de kerk met veel interactie met het publiek!

  • Verplaatsing en check-in in het charmante 3* hotel annex brasserie Belfleur in Houthalen-Helchteren. Ik heb er geslapen in een zeer nette en comfortabele standaardkamer voor 87€ (juli 2020) kamer én ontbijt. In de minibar stonden enkele frisdranken (inbegrepen in de kamerprijs). De kamer had airco, TV en een ruime badkamer. Er is voldoende en gratis parking.

Je bent niet "weg" geweest als je er niet geslapen hebt

's Avonds kan u lekker dineren in de brasserie van Belfleur of in één van de restaurants in de buurt.Dag 2

"En dat klimmen", hoor ik u denken?

  • Beklimming van de mijnterril van Heusden-Zolder bij zonsopgang.

  • Stop bij de schachtbokken van de vroegere mijn van Houthalen

  • Bezoek aan natuurdomein "De Wijers" inclusief beklimming van de uitkijktoren van 15m

  • Optioneel: bezoek aan het Mijnmuseum in BeringenDag 1


Domein van Kiewit

De eerste dag van dit mooie weekend werd al eens "beblogd" in deze post. Voor de sfeer, herhaal ik enkele foto's! U kan het domein te voet bezoeken maar per fiets hebt u meer actieradius en vermits Limburg dé fietsprovincie bij uitstek is, raad ik u aan om uw fiets mee te brengen of één te huren.


Ook het fietsen door het water is een zeer leuke ervaring! Zie foto hieronderKasteel en Oranjerie van BokrijkDag 2


Mijnterril van Heusden-Zolder

Limburg en zijn geschiedenis zijn voor altijd verweven met die van de talrijke steenkoolmijnen in deze streek.


Enkele van deze mijnen zijn bewaard en sommigen hebben een andere bestemming gekregen. Wat ook bewaard is, zijn een aantal terrils. Na de sluiting van de mijnen hebben deze gigantische afvalhopen er tientallen jaren dreigend en eenzaam bij gelegen. Sommigen zijn afgegraven (soms met ernstige bodemvervuiling tot gevolg) maar een aantal werden gestabiliseerd en vervolgens zijn ze bezaaid en bebost; enkelen zijn zelfs te bezoeken en... te beklimmen. Niet allemaal, want niet alle terrils zijn stabiel

Er zijn heel wat ongelukken gebeurd met aardverschuivingen door onstabiele terrils.

De mijnterril van Heusden-Zolder is 155m hoog en biedt een fabuleus uitzicht over de wijde omgeving

Ligging

De terril van Heusden-Zolder maakt deel uit van een groter natuurgebied en wordt uitgebaat door het Agentschap Natuur en Bos. Er is een kleine parking voor wagens én fietsen. De terril zelf is te beklimmen via een mooi wandelpad. Maar daarom is hij niet minder hoog natuurlijk :-)


De parking is gelegen aan de Halstraat in Heusden-Zolder en wordt duidelijk aangegeven met een naambordje.

Klim

Om 5h20 parkeerde ik de wagen op de parking. Nog een dik half uur tot de zonsopgang. In het halfduister ziet u de weg die zich langs de heuvel naar boven slingert.

De weg zelf is goed begaanbaar. Er is ook gedacht aan afwatering maar ik denk toch dat de klim bij regenweer niet zo aangenaam is.


Tegen een rustig tempo, bereikt u op een half uur vrij gemakkelijk de top. De klim verloopt in drie "fases". Telkens is er een soort plateau waar het wat platter is. Verwacht geen zitbanken of zo want die staan er niet. De terril is de thuis van heel wat vogelsoorten. Op het infobord aan de ingang vindt u daar alle informatie over.


Onderweg

Tijdens de klim begon het "gouden uur" en begon de zon op te komen, een machtig zicht!


Top

Op de top vindt u een zitbank en een geimproviseerde "naald" die de top aanduidt.Zicht

Na de afdaling kan u eens rondrijden in Heusden-Zolder. Een aantal van de vroegere mijngebouwen zijn behouden en kregen een andere bestemming.


U vindt er ook nog een heel aantal zogenaamde "cités": wijken die door de steenkoolmijnen voor de arbeiders gebouwd werden. Uit respect voor de huidige bewoners van deze huizen, heb ik hiervan geen foto's genomen.


Voor de geïnteresseerden, u kan mijnwerkershuizen vinden op de volgende plaatsen: Edward Staintonstraat 77-129, Gasthuisstraat 1-11, Helzoldlaan 9-11, Koolmijnlaan 211-289, 298-316, 340, 348-354, 164-220 en 294-296, Minderbroedersstraat 2-10, 18-30, Naaldert 90-92, Pastoor Paquaylaan 46-104, Pater Amideuslaan 1-8, 10-12, Polenstraat 1-27, Poststraat 1-22, 23-27, Rode Kruisstraat 1, Rond Punt 1-3