Weekendje in het Heilige Hageland. Van God, maagden, de Rode Ridder en de Witte(n).

Bijgewerkt: 20 nov 2020

Ieder woord en iedere letter in de titel heeft zijn bedoeling en maakt allusie op zaken die we tijdens dit prachtige weekend gaan beleven... Gaandeweg zult u de titel zelf kunnen ontrafelen...


Op een redelijk kleine oppervlakte vindt u wijngaarden (ja, wijngaarden!), prachtige natuurgebieden, eeuwenoude cultuur en God, veel God.


Het programma is opgesteld om zo weinig mogelijk mensen te ontmoeten om het zo Corona-proof te houden!

Maar ook als u God niet zoekt of wie weet, al gevonden hebt, biedt dit corona-proof weekend voor elk wat wils! Voor een deel wordt het programma hernomen dat in een eerdere post besproken werd.Als u de trip inkort, kan u ook op één dag heel wat beleven in het Hageland!

Programma

Dag 1

  • Beninksberg met zijn wijngaard

  • Kasteel van Horst, bekend van de Rode Ridder

  • Begijnhof van Diest

  • Diest

Dag 2

  • Abdij Averbode

  • Maagdentoren Zichem

  • Scherpenheuvel

Dag 1

Beninksberg & kasteel van Horst

Onze trip begint in Wezemaal aan de Beninksberg. Ik was er al zeer vroeg om de zonsopgang mee te maken. Een feeëriek gezicht!


Voor de details verwijs ik graag naar de eerdere blogpost over deze magnifieke plek waar de authentieke Hagelandse druiven worden gekweekt. Duizenden jaren geleden kwam de zee tot hier en de Beninksberg is een achtergebleven duin.Op de website van Toerisme Vlaams-Brabant vindt u een prachtige wandeling op en rond de Beninksberg. Bent u nieuwsgierig om de Hagelandse wijn te proeven? Dat kan in het bezoekerscentrum in Wezemaal.


Ivm COVID19 maatregelen best eerst even checken of het bezoekerscentrum voor Hagelandse wijn toegankelijk is als u wil proeven

Ook aan het kasteel van Horst zijn er een aantal bewegwijzerde wandelingen te doen. Hou er rekening mee dat het kasteel een zeer grondige renovatie ondergaat. Het zou kunnen dat wat u te zien krijgt, niet volledig overeenstemt met deze foto's, maar alleszins is het een passage waard!


U begrijpt alvast één element uit de titel van deze blogpost na dit hoofdstukje... Maar waarvan komen de anderen?

Begijnhof van Diest

België telt niet minder dan 27 begijnhoven waarvan er 13 erkend zijn als UNESCO werelderfgoed. Dat geldt sinds 1998 ook voor het begijnhof van Diest. Ik heb al heel wat begijnhoven bezocht maar ik blijf Diest toch één van de mooiste vinden.


Wat jammer is, zijn de lelijke woonblokken die men vlak naast het begijnhof heeft gebouwd. Ze ontsieren de buurt maar het begijnhof zelf is natuurlijk intact gebleven. Er zijn horeca zaken en het is er bijzonder pittoresk om eens rond te wandelen.


Ligging

Bekijk hier de ligging op Google Maps.Geschiedenis

Dit begijnhof werd reeds gesticht in de 13de eeuw. In tegenstelling tot bv. het begijnhof van Brugge of Dendermonde, staan de huizen niet rond een centraal plein, maar was het begijnhof een stadswijk dat geïntegreerd was binnen de stadsmuren. Dat maakte ook dat de begijnen veel handel dreven en veel contact hadden met de stedelingen.


Toen de zeden in de 16de eeuw wat losser werden, besliste de begijnenpastoor om de duimschroeven wat aan te halen. Voortaan gingen de begijnen in een zwart habijt gekleed en was het contact beperkt.


Op zijn hoogtepunt telde het begijnhof vier conventen en bijna vierhonderd begijnen. De huisjes die er nu nog staan, dateren uit de 18-19de eeuw. De Franse Revolutie heeft ook hier een zware tol geëist.


Diest heeft nog veel meer te bieden. Om tijdens de Corona crisis het menselijk contact te beperken, heb ik me beperkt tot het begijnhof. Overnachtingsmogelijkheden vindt u meer dan genoeg. In Diest is zelfs een camper-plaats.

Dag 2

Abdij van Averbode


Bij het schrijven van deze blogpost zitten we volop in de tweede COVID lockdown . Onlangs hoorde ik op het nieuws dat de verkoop van noveenkaarsen boomde. In tijden van oorlog en crisis vinden de mensen vaker de weg naar "hierboven" blijkbaar...


Ik had u verwittigd, beste lezer, dat zowel God als de Witte(n) nadrukkelijk aanwezig zouden zijn.... De associatie met de Witte heeft u allicht al wel gemaakt; maar vanwaar het meervoud?

Start van de trip

Parkeer uw wagen op P1, naast het kerkhof. By the way: dit kerkhof is een burgerlijk kerkhof; de paters hebben hun eigen kerkhof binnen de abdij.


De foto's die u hieronder ziet, zijn gemaakt van in het weggetje achter het kerkhof.


Kijk hier om de parking te situeren op Google Maps.