Wat hebben Godelieve van Gistel en Graaf Gwijde gemeen?

Bijgewerkt: mrt 2

Ze waren "gedoeme" geburen! Tot daar het spelletje allitereren. Zelfs nu Rock Torhout al sinds 1998 (nvdr: dank u beste lezers voor het melden van de typfout) ter ziele is gegaan, rockt deze stad nog altijd!


Deze dagtrip is voor als u aan de kust bent en het is slecht weer. Of u wil om Corona-redenen liever niet de drukte opzoeken. Ik neem u een ganse dag mee naar de natuur, historie en de gastronomie van het Graafschap Vlaanderen.


Laat u verwonderen door de glooiende omgeving, de prachtige natuur, het gevoel van ruimte en de ongerepte natuur in deze magnifieke streek!

Programma

Voor deze dagtrip kan u kiezen voor de wagen of voor de (elektrische) fiets. We doen achtereenvolgens deze plekken aan in Gistel en Torhout waar onze Vlaamse geschiedenis alomtegenwoordig is;

  • De Abdij Ten Putten in Gistel waar St. Godelieve werd gemarteld en vermoord

  • Slot Wijnendale in Wijnendale (Houtland) waar Gwijde van Dampierre verbleef en waar Leopold III weigerde om in ballingschap te gaan.

  • Ravenhofkasteeltje met het unieke aardewerkmuseum gelegen in een groene long in Torhout

  • Kasteel d'Aertrycke in het gelijknamige provinciaal domein in Torhout

Je kan deze trip doen per (elektrische) fiets of per auto. Totale afstand (heen en terug) ongeveer 40km. Of neem uw fiets mee op de wagen en voorzie extra tijd om onderweg een fietstoertje te doen in Wijnendale

Inleiding


De vaderlandse geschiedenis is er bij ondergetekende nogal "ingedramd" door de paters Norbertijnen waar ik college liep. Als het Graafschap Vlaanderen bij u niet direct een belletje doet rinkelen, is het voor het aanvatten van deze dagtrip handig om er even Wikipedia op na te lezen.


Indien u hiervoor toch geen zin hebt, toch even dit:

  1. Het Graafschap Vlaanderen is bijna 1000j lang een soevereine staat geweest die zich uitstrekte van Noord-West Frankrijk tot Zeeland. Enkele van de bekendste graven waren: Gwijde Van Dampierre en Maria Van Bourgondië.

  2. Het is het énige stuk van het Middeleeuwse Frankrijk dat vandaag niet meer in Frankrijk ligt.

Abdij Ten Putten


Ook al bent u atheïst, of een andere "ist", deze plek is zo mysterieus en de legende heeft hoegenaamd niets met geloof of godsdienst te maken!


Ligging


Stel uw navigatiesysteem in op Abdijstraat 84 te Gistel. U vindt gratis parking vlak naast de abdij aan het einde van de doodlopende straat.Legende

Volgens de legende werd Godelieve door haar adellijke ouders uitgehuwelijkt aan heer Bertolf rond het jaar 1060. Ze viel echter niet in de smaak van haar schoonmoeder en werd zeer slecht behandeld, zelfs gevangen gezet en mishandeld. Ze vluchtte opnieuw naar haar vader die haar prompt terugstuurde naar Bertolf. Uiteindelijk zou Godelieve gewurgd zijn en in een put gedumpt waar ze verdronk.

Bertolf hertrouwde en kreeg een blindgeboren dochter Edit. Ze zou door het water van de put waarin Godelieve verdronken was, van haar blindheid genezen zijn. Op die plaats verrees later een abdij en tot op vandaag komen bedevaarders in de Koepelkapel aan de waterput flessen vullen om allerlei genezingen te bekomen!!


Om de twee jaar gaat er in Gistel een prachtige processie uit die het leven en sterven van Godelieve uitbeeldt.

Voor meer historische details, verwijs ik u graag naar deze website.
Site

Vandaag is deze site geen officiële abdij meer. De zusters Benedictinessen woonden hier nog tot 2011. Er woont wel een religieuze gemeenschap die zich Gemeenschap Moeder der Vrede noemt.


U kan de tuin bezoeken, de mysterieuze Koepelkapel met de waterput uit 1634, de kerk waar nog gebedsdiensten plaatsvinden, het museum annex gevangenis (tegen een kleine inkomprijs), het genadebeeld en het hemd zonder naad.


Op het domein is ook een cafetaria (St. Godelievezaal) waar u terecht kan voor een hapje en een drankje.


Hier hangt een serene en mysterieuze sfeer! Alle inlichtingen op www.godelievevangistel.be

Slot Wijnendale

Na ons bezoek van een klein uur, maken we nu de verplaatsing naar Slot Wijnendale.


Ligging


Met de fiets doet u een 40 minuten over de 13km. Met de auto gaat het natuurlijk iets sneller. Geen nood, naast de ingang van het kasteel vindt u een zeer toffe taverne waar u eerst van de fietstocht kan bekomen.


Geschiedenis

Deze plek ademt geschiedenis! Doorheen de eeuwen vervulde dit prachtige waterkasteel een bijzondere rol in de geschiedenis van onze contreien. Het is bijzonder interessant om deze even na te lezen op Wikipedia!