The devil is not in the detail, Polen ligt in Tielt en Briek is de grootste

Bijgewerkt: jan 14

Ondanks een katholieke opvoeding houdt een fascinatie voor duivels mij in haar greep. En neen het heeft hoegenaamd niets met duistere praktijken te maken... Als informaticus roep ik al meer dan 30j dat "the devil in the detail" zit. En in mijn woonplaats Asse zijn de tweejaarlijkse Hopduvel-feesten echte hoogdagen.


De "echte" duivel staat in Tielt! Bovendien heeft Tielt iets met Polen (en het zijn geen poetsvrouwen). Er zijn Polen in Tielt want het lot van deze twee plekken is voor altijd met mekaar verbonden.Tielt, waar ligt dat zelfs?

Traditiegetrouw stellen we ons eerst de vraag waar dit hol van Pluto nu weer ligt... Waar blijft hij het halen... Tielt is een stad van 20.000 inwoners in West-Vlaanderen net over de provinciegrens met Oost-Vlaanderen. Ze ligt precies in het midden van de driehoek Gent-Kortrijk-Brugge. Niet te verwarren met Tielt-Winge dat in het Hageland ligt!De namen van deelgemeenten als Ratte en Ondank spreken tot de verbeelding. Tielt is vlot bereikbaar met de wagen maar ook met de trein. Parkeergelegenheid vindt u meer dan genoeg.


Midden in Tielt vindt u de Collegeparking. Bekijk hier de exacte locatie op Google Maps. U kan er uw wagen gratis parkeren.


de Minderbroeders van Tielt - Huis van Tabor

Onmiddellijk bij het oprijden van de parking, ziet u het gebouw dat op een kerk lijkt. Dat is maar gedeeltelijk waar.


Reeds in 1640 bouwden de Minderbroeders hier een klooster annex kerk. De barokkerk dateert van 1707. Tot in 1965 floreerde dit klooster en was er een bloeiend noviciaat. Sinds 2007 heeft de vzw Katholieke Charismatische Vernieuwing het klooster overgenomen van de Minderbroeders en proberen ze met giften en privé-gelden het complex te restaureren. Vandaag draagt het de naam "Huis van Tabor" en vervult het verschillende functies waarover u alles verneemt op www.huistabor.be

Voormalige Minderbroederskerk

Nu ben ik zelf niet zo'n "pilarenbijter" en dat moet ook niet. In de voormalige kerk van de Minderbroeders (in Tielt gekend als "paterskerk") worden geen misvieringen meer gehouden. De kerk én het klooster zijn geklasseerd erfgoed en worden zo goed mogelijk in stand gehouden. Neem even wat tijd om rond te kijken en ga er gerust even bij zitten. De prachtige houtsnijwerken, de beuk en het koor zijn pareltjes. Ik vond hier een oase van rust midden in de stad.


Mulle de Terschueren

Als we naar de andere kant wandelen van de parking, ziet u vanzelf het bordje naar het huis Mulle de Terschueren.


Vandaag is dit gebouw eigendom van de stad Tielt die er huwelijksceremonies in houdt.


De adellijke familie Mulle de Terschueren liet hier in 1824 een kopie bouwen van het ouderlijke huis in Gent. Het bleef in de familie tot in 1962.


Het is nog steeds oorlog in Tielt


We zijn in West-Vlaanderen. U weet dat de geschiedenis van deze provincie onlosmakelijk verbonden is met de oorlog van '14-'18. Veel mensen denken dat WOI zich hoofdzakelijk afspeelde in de loopgraven aan het Ijzerfront, maar dat was uiteraard niet zo.


Aan de achterkant van het huis Mulle de Terschueren vindt u een vleugel waar de belevingsruimte '14-'18 gehuisvest is.


Op het ogenblik van mijn bezoek in januari 2021 was het vanwege de COVID19 maatregelen gesloten.De zone waar actief gevochten werd, liep tot net voor Tielt. Tijdens de Duitse bezetting bestuurde de Duitse hertog Albrecht Von Württemberg Tielt en omliggende regio met harde hand. Niemand mocht de stad in of uit, mensen werden opgeëist als werkkracht, er waren huiszoekingen, mensen werden opgepakt en de Duitsers waren letterlijk overal.


We wandelen door de poort naar rechts langs de Ieperstraat. Op de afsluiting staan authentieke foto's van de Duitse commandant, parades op het marktplein, een biddende Duitse soldaat... Herinneringen aan het leven meer dan honderd jaar geleden onder de Duitse bezetting...


We blijven rechtdoor wandelen op de Ieperstraat tot we een eerste zicht krijgen op de pittoreske markt van Tielt.

MarktOlivier de Duivel

Tussen de vlaggen en de Hallentoren ziet u het merkwaardige standbeeld van Olivier de Duivel, of Olivier le Dain (damhert) zoals zijn officiële titel luidde.


Olivier was een Tielts volksfiguur, zoon van een barbier en houthandelaar die in de 15de eeuw het vertrouwen wist te winnen van Jean Valois, de toekomstige Franse koning. Hij ontpopt zich tot een meester "arrangeur" die de smerige zaakjes regelt voor de koning. Hij maakt een blitscarrière en veel vijanden aan het Franse hof.


Na het overlijden van koning Louis XI zien de hovelingen dan ook hun kans schoon en knopen ze Olivier na een schijnproces op.