Sta op, neem uw hoofd en wandel... naar Herzele!

Bijgewerkt: 20 nov 2020

Herr Seele, de bekende tekenaar van Cowboy Henk, zijn we er niet tegengekomen. Het mysterieuze verhaal van de H. Livinus die de marteldood stierf en weg wandelde nadat hij onthoofd werd, leeft tot op vandaag in St.-Lievens Esse, één van de deelgemeentes van Herzele. Om de 50j (!) vindt er zelfs een speciale viering plaats! Het volledige verhaal vindt u verder in deze blog.


Herzele telt drie werkende molens, twee brouwerijen en drie kastelen op zijn grondgebied, omgeven door mooie natuur. Redenen genoeg om eens te gaan kijken!

Topbestemming België zou zijn reputatie niet waarmaken, mochten we u niet verrassen met een origineel programma voor een herfstige zondagmiddag.Herzele, ligt dat in België?

Zelf heb ik ook even moeten kijken op de kaart. De gemeente Herzele ligt dan ook aan de voet van de Vlaamse Ardennen op een steenworp van Aalst. Het bestaat uit zeven deelgemeenten en biedt verrassend veel vertier voor de typische volger van deze blog die naar een mix van cultuur, natuur en gastronomie op zoek is.


Via Ninove rijd ik één van de zeven deelgemeenten van Herzele binnen: Steenhuize-Wijnhuize. Het witte kasteel net voor de kerk is van de straat zichtbaar.
Start van de trip: kerkplein van Sint-Lievens-Esse

Bereid u voor op een rondje teletijdmachine, lieve lezer. Want hier is de tijd letterlijk blijven stil staan! Het plein en het ganse dorp lijken weggeplukt uit Wij, Heren van Sichem.


De kiosk op het pleintje is bouwvallig en doet vermoeden dat de plaatselijke fanfare al even ter ziele is gegaan, al verwacht ik ieder moment Pastoor Munte over het plein te zien "stesselen". Er is geen enkel café, enkel een kleine "voedingswinkel", en zo staat het ook op de lichtreclame.


Wat u wél vindt, is de familiebrouwerij Van den Bossche die hier al sinds 1897 bier brouwen. De gebouwen doen vermoeden dat de brouwerij sindsdien nog niet zoveel is veranderd wat het gevoel van authenticiteit enkel nog maar versterkt. Principieel maken we geen publiciteit voor commerciële ondernemingen maar u kan op de naam hierboven klikken om de website van de brouwerij te raadplegen.Hoe zit dat nu met die onthoofde heilige?


De Ierse bisschop Livinus kwam naar Herzele en werd er in het jaar 633 overvallen door heidenen. Zijn tong zou uitgerukt zijn en zijn hoofd afgehakt. Volgens de legende stond hij op en wandelde met zijn hoofd onder zijn arm naar St. Lievens Houtem waar hij door een engel zou begraven zijn. De uitgebreide versie van de legende vindt u hier.


Weetje: de marteling van de H. Livinus werd door Pieter Paul Rubens geschilderd. Het werk is te bezichtigen in het museum van Schone Kunsten te Brussel.

St. Lievenskapel


We laten de kerk letterlijk links liggen en wandelen de bocht om. Na 200m in de volgende bocht ziet u de vervallen schoolgebouwen. Daarachter staat de kapel van de H. Livinus.


De originele kapel uit de 17eeuw was te bouwvallig en werd in 1907 vervangen door het huidige exemplaar in neogotiek. De brouwersfamilie Van den Bossche schonk onder andere de klok en de vloer. Het geheel geeft een mysterieuze indruk.De binnenkant van de kapel is absoluut een blik waard

Duw gerust de deur open, u bent altijd welkom bij Livinus! Het altaar is prachtig; De altaartafel toont in drie nissen van links naar rechts: de verkondiging door de Heilige Livinus, Beeld van de Heilige Livinus en de marteldood van de Heilige Livinus.De kaarsen achteraan de kapel verraden dat ik zeker niet de enige ben die hier een moment van bezinning en nadenken heb ingelast. Doet u wel het licht uit voor u de kapel verlaat?Sint Livinusbron


We steken nu de straat over en volgen het bruine pijltje naar de bron. Dit is dus echt een bron die volgens de overlevering zou ontstaan zijn na het overlijden van de H. Livinus op de plaats waar hij zijn wandelstok in de grond had gestoken. De bron werd volledig gerestaureerd en ook de waterdoorstroming werd hersteld.

Kasteel Du Parc-Locmaria

Het kasteel en zijn domein zijn privé-bezit en zijn niet toegankelijk voor het publiek. Door zijn speciale ligging, is de achterkant echter al zichtbaar van in Esse.

Bekijk de ligging op Google Maps.


U kan de wagen parkeren aan het begin van de Kasteeldreef en even de benen strekken langs de prachtige dreef. In de verte ziet u al de Molen van Rullegem die we straks even van dichterbij bekijken. In het prachtige kasteelpark staan allerlei zeldzame en speciale bomen. Het domein is echter slecht onderhouden en ook het kasteel ziet er niet echt schitterend uit: een écht spookkasteel! De huidige bewoners wonen in enkele speciale huizen waar vroeger het personeel woonde.

gebouw

Het werd in 1840 door baron Van de Woestyne in classistische stijl gebouwd. Tussen de twee wereldoorlogen waren de weiden rond het kasteel het toneel van paardenrennen die door de "beau monde" uit de streek graag werden gefrequenteerd.


Het domein is privé en in principe niet toegankelijk. Ik ben heel even door de open poort gewandeld om u toch een idee te kunnen geven.