Social distancing is een sport... in Waasmunster!

Bijgewerkt: 20 nov 2020

Moest men u vragen om Waasmunster aan te duiden op een blinde kaart, vermoed ik dat veel lezers er van de eerste keer "boenk naast" zouden zitten. Verwonderlijk is dat niet, want Waasmunster telt amper 10.000 inwoners en ligt tussen St.-Niklaas en Dendermonde.


De gemeente wordt in twee gesneden door de E17. Ons bezoek situeert zich ten zuiden hiervan.


Corona safe!

Dit artikel wordt geschreven in volle Corona-lockdown periode. Daarom vind ik het belangrijk om te benadrukken dat tijdens deze uitstap te allen tijde de voorgeschreven maatregelen konden gerespecteerd worden.

De afgelegen locatie, de rust in combinatie met de natuurpracht en een snuifje cultuur zijn de redenen waarom ik deze trip gekozen heb!U kan deze trip eigenlijk zo lang maken als u zelf wil. Gemiddeld zou ik rekenen op een uur of drie om er iets leuks van te maken; maar nogmaals: u kan er zonder enig probleem een daguitstap van maken.


Tijdens deze uitstap gaan we:

  • De zonsopgang bewonderen aan een meander van de oude Durme

  • Optioneel kan u het achtergelegen natuurreservaat Weymeerbroek bezoeken. Dit gebied maakt deel uit van het ambitieuze Sigma plan van de overheid.

  • Optioneel kan u in restaurant Palinghuis of verderop in taverne de Watermolen aan de Durme even verpozen en genieten van een hapje en een drankje.

  • In het centrum van Waasmunster brengen we een bezoek aan het kasteel Blauwhuys met zijn prachtig park.

De oude Durme is een afgesneden meander van de Durme. Dit gebeurde in het kader van het Sigmaplan. Het is er prachtig om te wandelen en de natuur is er compleet ongerept.

Zonsopgang aan de oude Durme: niet voor langslapers

Afhankelijk van het seizoen waarin u deze trip maakt, kan het zijn dat u vrij vroeg uit de veren moet om het eerste deel van deze uitstap te maken.


Het juiste uur van de zonsop- en ondergang kan u checken op deze website. Deze site leent zich uitstekend tot het spotten van vogels en het nemen van foto's tijdens het gouden uurtje. U vindt er prachtige taferelen zoals u hieronder zult zien.


Het vertrekpunt is de parking van restaurant Palinghuis in de Palingstraat nr.2.


U wandelt het paadje op links van het restaurant; na enkele honderden meter komt u aan twee prachtige meanders. Geniet u even mee:
Aarzel zeker niet om ook de omgeving verder te verkennen. Als u verder door wandelt naast de oude Durme, komt u vanzelf een taverne tegen. Indien u op de parking het andere paadje neemt, wandelt u recht het Weymeerbroek in.


Kasteel Blauwendael

We nemen nu de Durmebrug en rijden naar het kasteel Blauwendael dat in het gelijknamige park staat in het centrum van Waasmunster.


Dit kasteeltje in neo-Vlaamse renaissancestijl dateert uit 1889. Het oorspronkelijke kasteel stond er al in de 17de eeuw. In 1980 kocht de gemeente het van de laatste eigenaars, de familie de Lovinfosse (eigenaars van de failliete Manta fabriek die ooit het Sole-Mio deken uitvonden).


U kan parkeren op de gratis parking aan de inkom of in de omliggende straten en de zij-inkom gebruiken. Ik heb het laatste gedaan.Park

Het kasteelpark is bijzonder populair voor fotoshoots voor huwelijken, zoals u ziet als u langs de zij ingang het park binnenkomt.


Voor het overige vindt u een aantal moderne beeldhouwwerken in het park en een variëteit aan bloemen in het voorjaar.


Voor de liefhebbers: ik geloof niet dat het standbeeldje "Fietsers" van beeldhouwer Jo Myns een uitnodiging is... Dat heb ik alleszins nergens uit kunnen afleiden....


Hopelijk beleeft u evenveel plezier en ontspanning als ik in Waasmunster! Aarzel vooral niet om uw wedervaren en commentaar achter te laten!

53 keer bekeken

Gerelateerde posts

Alles weergeven