Sjieke Schaarbeekse straten schitteren...

Bijgewerkt: 19 jan 2020

Schaarbeek heeft niet altijd in Brussel gelegen... Rond 1900 was Schaarbeek een dorp net buiten de stad dat ontwikkeld is ten behoeve van de Brusselse bourgeoisie. De laatste jaren komen de Brusselse gemeenten ten onrechte voornamelijk negatief in het nieuws. Deze post toont hoe Schaarbeek écht is!


Als u het echte Brussel wil zien en vooral beléven, buiten de platgetreden toeristische paden, komt u naar Schaarbeek!

Tijdens deze fantastische dagtrip in Schaarbeek, is er voor gans uw gezin wat wils: cultuur, ontspanning, architectuur, ontdekkingswandeling, natuur en uiteraard kriek en gastronomie!

Voor deze trip trekt u best een ganse dag uit. Ik neem u mee op een trip waar vooral cultuur en architectuur aan bod komen, maar ook voor kinderen en adolescenten is deze trip zeker aan te raden! Ik neem u achtereenvolgens mee naar:


  • Het prachtige gemeentehuis in neo-renaissancestijl op het schilderachtige Colignonplein

  • Autrique-huis: de roots van de art-nouveau, één van de allereerste realisaties van Victor Horta

  • Sint-Servaaskerk en de magnifieke Louis Bertrandlaan met het Biermuseum

  • Josaphat park met zijn ontspanningsmogelijkheden en talrijke kunstwerken

  • Het fantastische Train World met échte treinen en een magnifieke thema-tentoonstelling van de Belgische schilder Paul Delvaux


Gemeentehuis van Schaarbeek

Onze dag begint in het kloppend hart van Schaarbeek. U gebruikt best het openbaar vervoer om hier te geraken (www.mivb.be). Het magnifieke gemeentehuis werd gebouwd aan het einde van de 19de eeuw toen Schaarbeek nog een dorp was dat buiten de stad lag. Het plein is genoemd naar burgemeester Colignon. De geschiedenis van het gebouw vindt u op Wikipedia of op www.1030.be . In 1911 werd er brand gesticht in het gemeentehuis en het duurde tot aan het begin van WOI voor het volledig hersteld was.


Geniet u even mee van onderstaand filmpje:Wandel nu voorbij de remise van de MIVB en de Sint Servaaskerk naar de Haachtsesteenweg 266 waar we het unieke Autrique-huis gaan bezoeken.

Autrique-huis: de geboorte van de typische Horta-stijl!

De naam Victor Horta klinkt iedereen die Brussel bezoekt bekend in de oren. Er zijn dan ook genoeg realisaties van deze pionier over in de stad.

Maar wist u dat één van de eerste markante realisaties in Schaarbeek staat? Zowel de toen piepjonge Victor Horta als zijn vriend Ernest Autrique, ingenieur bij Solvay, waren vrijmetselaars. Tijdens één van hun bijeenkomsten, vroeg Autrique aan zijn vriend architect om voor hem een huis te ontwerpen en te bouwen.

De jonge Horta kocht zélf een stukje grond aan de Haachtsesteenweg 266 (vroeger 236) waar hij zijn eerste markante ontwerp voor de privé markt bouwde; Autrique trok hier in in1894 . Naar de maatstaven van Horta was dit bescheiden; hij stond er voor bekend om zijn ere loon aan te passen zodat de kwaliteit van de materialen gegarandeerd was!

Eugène Autrique

Sinds 2004 is dezer unieke meesterwoning te bezichtigen na een grondige restauratie die echter bijzonder geslaagd is. U stapt zo binnen in het Schaarbeek van rond 1900 en u krijgt de indruk alsof de bewoners even met vakantie zijn. Voor alle inlichtingen verwijs ik u graag naar de website www.autrique.be. De geoefende art nouveau watcher zal zien dat nog niet alle kenmerken van de latere typische Horta stijl aanwezig zijn. Dat maakt dit gebouw ook zo uniek.


Het Autrique-huis is één van de eerste realisaties van Victor Horta. De voortekenen van wat later zal uitgroeien tot art nouveau zijn al duidelijk zichtbaar. Naar de maatstaven van Horta is dit bescheiden, maar naar de maatstaven van de laat 19de eeuw was dit een luxueus onderkomen.

Vooraanzicht en inkom


U duwt gewoon de voordeur open en onmiddellijk krijgt u een gevoel van ruimte. Het typische glasraam op de eerste verdieping zal één van de belangrijkste kenmerken worden van de art nouveau. Ga even het trapje op en links de woonkamer in. Daar betaalt u een bescheiden 7€ inkom.


Sous-sol: nutsverdieping

Zoals dat toen gebruikelijk was, had niet alleen de adel maar ook de bourgeoisie, waartoe de familie van Eugène Autrique behoorde, huispersoneel. Allicht was de sous-sol de biotoop van het dienstmeisje dat op de zolderverdieping inwoonde.


Hier kookte men, het linnengoed werd hier onderhouden en de voorraden stonden hier achter slot en grendel. Klik op de pijltjes (goed kijken om ze te vinden) om door te foto's te scrollen.Verlaat de sous-sol langs de trap aan de achterkant en ga onmiddellijk naar de eerste verdieping.


Eerste verdieping

Bij het nemen van de trap, valt onmiddellijk het glasraam op waarop duidelijk de natuurlijke elementen te zien zijn, die later het handelsmerk zullen worden van de art nouveau. Het glasraam geeft trouwens een 3D indruk omdat het tweede paneel horizontaal is geplaatst.In de kleine winterserre konden planten gekweekt worden en eventueel tuinkruiden om te gebruiken in de keuken. Hier hebt u een mooi zicht over Schaarbeek.Slaapkamer ouders

Naar de maatstaven van einde 19de eeuw was deze slaapkamer uiterst luxueus. Naast het brede bed vindt u de vestiaire (vandaag zouden we dressing zeggen). Het achterste deel van de ruime en lichte kamer is volledig uitgerust en voorzien voor hygiëne en persoonlijke verzorging. Zowel de lavabo, de centrale verwarming als de en-suite badkamer met badkuip met stromend water getuigden van luxe.