Samsonvallei, alles in de "zjakos" in de Condroz!

Bijgewerkt: 20 nov 2020

Met de iconische TV-hond is er geen enkele associatie, maar de Samson(rivier) bestaat écht! En de vallei mag zonder overdrijven één van de mooiste van dit land genoemd worden! Gelegen in de Condroz, kan u hier fantastische tochten te paard maken, maar ook fietsen, wandelen en rotsklimmen zijn populaire sporten in deze mooie regio. Oh ja, en dan vergeet ik nog de mooie panorama's, talrijke kastelen en de historiek die hier hangt.

Deze dagtrip is wel voornamelijk gericht op volwassenen; echte activiteiten voor kinderen heb ik niet gevonden. Nota: deze uitstap heb ik gedaan in volle COVID19 lockdown periode in november 2020. U zult begrijpen dat heel wat zaken gesloten waren. Deze uitstap is volledig Corona-proof te doen!


Het lijkt misschien op reclame voor een pretpark, maar in de Samsonvallei kan u echt àlles beleven!

Ligging

De Samson ontspringt in Gesves en is slechts 16km lang. In Namêche mondt het riviertje uit in de Maas. We bevinden ons maar een 15km ten oosten van Namen.


Startpunt - in memoriam Albert I

Om u te helpen de vallei iets beter te situeren, toon ik u graag onderstaande foto. Dit panorama kunt u zien als u goed oplet tijdens uw autorit naar de Samsonvallei. Eens u de autosnelweg verlaat, rijdt u langs de oever van de Maas over de N90, chausée de Liège. Bij het buitenrijden van het onooglijke dorpje Brumagne (let op het gelijknamige café), ziet op uw linkerkant de exit van een waterzuiveringsstation.

Als u deze plek passeert, vertraag dan even en kijk naar de overkant van de Maas!


Het zicht is voor velen onbekend (en wie weet ook onbemind) maar historisch is deze plek zeker.


Het is op de rotsen die u hieronder ziet dat Koning Albert I op ongelukkige wijze verongelukte op 17 februari 1934 op 59-jarige leeftijd.

Jarenlang zijn er over zijn dood de meest onwaarschijnlijke complottheorieën verspreid. Na 85j zijn alle betrokkenen en alle bewijsmateriaal natuurlijk verdwenen.


Maar.... onmiddellijk na het ongeval verzamelde buurtbewoners allerlei "relikwieën" die voor grof geld verkocht werden. Een journalist van De Morgen kocht er één (blaadjes met bloedplekken). Daarmee stapte hij in 2016 naar een lab met de vraag of de plekken écht van menselijk bloed zouden kunnen zijn en of deze met Albert I in verband te brengen waren. Het resultaat van de studie leest u in dit artikel.

De torens naast de rotsen zijn van de kapel van St. Jean Baptiste de Beez.

Kasteel van Faulx-les-Tombes


Ligging en historiek

We volgen de loop van de Samson tot in het dorpje Faulx-les-Tombes. U ziet vanzelf de ranke toren van het kasteel boven de bossen uitsteken. U kan parkeren recht over het kasteel.


Raadpleeg hier de ligging op Google Maps.


Het huidige kasteel is nog recent: gebouwd in gotische stijl in 1872 nadat het oorspronkelijke gebouw tijdens de Franse Revolutie zwaar beschadigd werd. Er stond in de 13de eeuw al een kasteel op deze plek. In verhouding heeft het kasteel vrij weinig eigenaren gekend. Oorspronkelijk werd het gesticht door de Graaf van Namen.


Het is privé bezit en kan niet bezocht worden.


Activiteiten

In de Samsonvallei zijn zeer veel wandelmogelijkheden maar zijn ook heel wat wandelingen uitgestippeld om te paard te doen. Aan het kasteel vertrekken een heel aantal routes. U zult in de vallei veel paarden zien en ook heel wat ruiters.

De omgeving is absoluut de moeite in alle seizoenen. Te voet, te paard of met de mountainbike!


Hieronder vindt u nog enkele websites waar u allerlei routes kan vinden in de buurt:

Notre-Dame de Grandpré

Deze voormalige abdij is vandaag omgebouwd tot een "gite" die u kan huren als vakantieverblijf.


Bekijk hier de exacte ligging op Google Maps.


In tegenstelling tot andere abdijen is deze abdij nooit populair geweest. Meer dan een twintigtal monniken heeft dit cisterciënzer klooster nooit gekend. Ze werd opgericht door de abdij van Villers-la-Ville na een schenking van Markies Philippe II de Courtenay-Namur.


Het kloostergebouw en de kerk zijn verdwenen. Wat overblijft, is de toegangspoort, de boerderij en de watermolen. De Samson loopt dwars door het domein. De omgeving is prachtig.

Mont Sainte-Marie

Bekijk hier de ligging op Google Maps.