Rondje Geraardsbergen: mattentaarten, Manneken Pis en de muur

En dan heb ik de Abdij van Geraardsbergen nog niet vernoemd. Daar kijkt u van op, nietwaar? Een catch phrase? Natuurlijk, maar ook de harde waarheid. Hun Manneken Pis is volgens de Geraardsbergenaren het "echte"!
U begrijpt de boodschap wel: Geraardsbergen heeft heel wat meer te bieden dan de beroemde Muur die in de Ronde Van Vlaanderen een hoofdrol speelt. Hou er rekening mee dat Geraardsbergen op een heuvel ligt en dat de wandeling wel wat hoogteverschillen kent!

Programma

Op dit tripje waarvoor u een halve tot een ganse dag uittrekt, verkennen we de stad Geraardsbergen in de prachtige Vlaamse Ardennen. Achtereenvolgens doen we de volgende plaatsen aan:

  • Het abdijpark en het Abtshuis

  • De Dender met de Wijngaardbrug

  • De Grote Markt en het Stadhuis

  • Manneken Pis

  • De onvermijdelijke Muur van Geraardsbergen met zijn kapel

Start en parking

Op de parking van het abdijpark vindt u meer dan genoeg gratis parking op 15min wandelafstand van het centrum.

We wandelen het park langs de lager gelegen atletiekpiste.

Abdijpark en Abtshuis

Zoals vele andere abdijen, werd ook de abdij van Geraardsbergen na de Franse Revolutie ontbonden en verkocht. Wat vandaag overblijft, is het park (in volle restauratie in juli 2020) waar vroeger de abdijgebouwen en de kerk stonden.


Het eerste zicht dat u krijgt, is dat op de zijkant van het abtshuis, vandaag restaurant:

Het 16de eeuwse abtshuis, de stallingen en de ijskelder zijn bewaard gebleven.

In deze abdij werden een aantal relikwieën van de H. Adrianus bewaard, wiens beeltenis u terugvindt aan de voorzijde van het gebouw.


De resterende gebouwen en het park werden vanaf 1839 omgebouwd tot waterkuuroord.

Vervolgens is het domein bij erfenis eigendom geworden van de stad Geraardsbergen, op voorwaarde dat die er een museum en openbaar park van zou maken.


We laten het - eveneens originele - poortgebouw achter ons en kijken naar beneden in de richting van de Dender en de Grote Markt. Wat is het zicht over het reliëf van Geraardsbergen magnifiek!We volgen de Denderstraat gans naar beneden tot we de Dender kruisen. Op de Wijngaardbrug hebben we een prachtig zicht op deze ongerepte rivier, het naastgelegen atheneum en de sluis wat hogerop.

We volgen even de Dender tot we aan de linkerkant de kerk zien afsteken tegen de lucht.Ga naar links en profiteer van de gelegenheid om in één van de bakkerszaken uw portie authentieke Geraardsbergse mattentaarten te kopen. Dit goddelijk UNESCO erfgoed op basis van karnemelk is bangelijk lekker!

Manneken Pis en de Grote Markt

Deze blog heeft als doel om de lezer ideeën aan te brengen voor mooie binnenlandse trips. We gaan ons dus niet mengen in filosofische discussies. Zeker is dat het Geraardsbergse Manneken Pis het oudste is, én dat de Grote Markt zéér aangenaam is om te verpozen. Kijk zeker eens in de aangrenzende steegjes en neem de tijd voor een hapje en/of een drankje!


Ondertussen kan u misschien deze site raadplegen om meer te weten over de historie van het veelbesproken Manneken.


In het Stadhuis kan u de tentoonstelling bezoeken van de kostuums van Manneken Pis. Net zoals zijn Brussels broertje, heeft hij een ganse verzameling van de mooiste en origineelste outfits!


De onvermijdelijke Muur van Geraardsbergen

Over "Vlaanderens mooiste" ttz de Ronde Van Vlaanderen zijn boeken volgeschreven en wordt de wereld lyrisch. De Muur van Geraardsbergen is een helling die al meer dan 100j het sluitstuk uitmaakt van de Koers der Koersen.


Graag verwijs ik naar mijn eerdere blogpost "Flandrien voor één dag" waarin de Muur wordt getoond en besproken.

Enkele foto's deel ik met plezier. Hou er rekening mee dat de toch naar boven vrij steil bergop loopt en dat u ook nog terug naar beneden moet!