Parels van het Hageland: Beninkberg sur mer en de Rode Ridder

Bijgewerkt: 20 nov 2020

Vandaag ligt het Hageland pal onder de aanvliegroute van heel wat vliegtuigen die plots uit de wolken duiken terwijl aan boord de passagiers net hun laatste plas hebben gedaan en hun gordel hebben aangespannen voor de "final descent to Brussels Airport". We thank you for flying with us.


Desondanks blijft het een prachtige streek om te bezoeken en heeft ze veel van haar authenticiteit behouden.


Beninkberg sur mer...

In tijden waarin de klimaatgekte hoogtij viert, zou men bijna vergeten dat 7 miljoen jaar geleden de zee tot in Vlaams-Brabant kwam. De Beninkberg is van oorsprong een zandduin die zich nooit heeft teruggetrokken en die door de jaren versteend is. Hij ligt op grondgebied Holsbeek en is beroemd voor het microklimaat dat heerst aan en rond de zuidflank van deze grote heuvel die 50m hoog is. Daarom heeft zich in deze streek sinds enkele jaren Belgische wijnbouw ontwikkeld. Ongelooflijk!Op een frisse en regenachtige decemberdag, besloot ik om net voor zonsopgang een bezoekje te brengen aan deze bijzondere plek.

De site van enkele hectaren groot, wordt beheerd door het Agentschap Natuur & Bos. Parkeer uw wagen op 't Fergetenoekske (het vergeten hoekje) op de hoek van Klein-Vlasselaar en Blauwmolenstraat in Holsbeek. U steekt daar via het zebrapad de straat over om het kasseiweggetje te volgen richting Beninkberg.
Dit natuurreservaat is een knooppunt van verschillende bewegwijzerde wandel- en fietsroutes en het kan er overdag behoorlijk druk zijn. De foto's die u gaat zien, zijn genomen tussen 7h45 en 8h30 's ochtends.


Op een halve dag maakt u een prachtige uitstap naar de uitzonderlijke natuur en wijngaarden van de Beninkberg in Holsbeek en bezoekt u het kasteel van Horst, de thuisbasis van de Rode Ridder


Ik arriveer tijdens het blauwe uur. Het meest mysterieuze uur van de dag, net voor de zon opkomt. voor ons doemt de Beninkberg op. De typische holle wegen liggen nog in het halfduister als ik de kleine klim naar de top aanvat.

Tijdens de klim kom je een kleine wijngaard tegen. Ik blijf het een bizar zicht vinden. Er staat een picnictafel en een bordje dat de wijngaard op afspraak toegankelijk is.Ze is er!

Alhoewel het weerbericht regen belooft, mist de zon haar afspraak met deze uitzonderlijke wijngaard niet. Het is en blijft een prachtig schouwspel om te zien hoe de winterse wijnranken zich tegoed doen aan de eerste zonnestralen.Nog enkele foto's van de wijngaarden en de vallei en dan keer ik langs een andere prachtige holle weg op mijn stappen terug.

Kasteel van Horst


De Rode Ridder is een even mythisch als fictief figuur, dat populair werd in de strips van Willy Vandersteen. Vanaf strip 131 werd het kasteel van Horst zijn thuisbasis. Vandersteen vertrouwde al vrij snel (de eerste strip kwam uit in 1959) zowel het schrijven van de verhalen als het tekenen toe aan zijn zoon Bob en medewerkers.
Het kasteel van Horst wordt momenteel zeer grondig gerestaureerd. Daarom is het kasteel zelf niet te bezoeken maar de site op zich is een bezoek waard. De brasserie op zich is al een goede reden om tot daar te rijden! De site bevindt zich op een half uur rijden van Brussel en op een uur van Turnhout.


GPS coordinaten: Horststraat 28, 3220 Holsbeek


De Heren van Horst woonden hier al in de 13e eeuw, de karakteristieke vierkante donjon dateert uit de 15e eeuw. In de 17e eeuw liet de adellijke bewoonster, Maria-Anna van den Tympel, twee vleugels aanbouwen rond de binnenkoer en voerde belangrijke verfraaiingswerken uit. Zij liet ook het wagenhuis bouwen, waar nu het bezoekerscentrum met erfgoedwinkel en een gezellig streekgasthof gevestigd zijn.Wandel zeker eens rond op het kasteeldomein dat beheerd wordt door het Agentschap Natuur & Bos; U kan perfect de volgorde van uw bezoek omkeren en hier de zonsopgang komen bewonderen. Er werd een pad aangelegd op palen boven de vijver van waar u een fabelachtig zicht hebt op het kasteel.


In de brasserie gevestigd in het voormalige wagenhuis (www.hetwagenhuis.be) kan u uw bezoek afsluiten met een lunch of snack. In de zomer kan het er zeer druk zijn en kan uw geduld op de proef gesteld worden. Het is het echter meer dan waard!