Weekendje familie in Fagnes-Famenne, formidable!

Bijgewerkt: 20 nov 2020

Hebt u het wel gezien in Dinant, Durbuy of de grotten van Han? Graag neem ik u mee voor een weekendje in de authentieke Fagnes-Famenne. We bevinden ons op de as Rochefort-Daverdisse-Frahan.


Ik ben vertrokken op vrijdag rond 15h tot zondag middag.


Graag stel ik u een COVID proof programma voor voor een weekendje onthaasten in familieverband. Zoals steeds kan u zelf het programma aanpassen en bijstellen naar uw eigen wensen. Ook aan de kinderen is gedacht!


Lees snel verder hieronder en u zult zien dat gans de familie aan haar trekken komt tijdens dit weekend!


Er is niets mis met de gekende Ardeense klassiekers, maar Topbestemming België houdt eraan om ook minder bekende plekjes te promoten


Programma


Aankomst

  • Check in in Paliseul

  • Frans-Duits oorlogskerkhof '14-'18 in Maissin

  • Panorama op Frahan met zonsondergang

Dag 1

  • Boswandeling

  • Rond du Roi in Rochefort

  • Abdij Notre Dame de Saint Rémy

  • Struisvogelfarm te Rochefort (optioneel)

Dag 2

  • Jardin des Hiboux

  • Château Lavaux-Ste-Anne


Aankomst

Als uitvalsbasis heb ik het stadje Paliseul gekozen. Paliseul is een deelgemeente van Bouillon en ligt als dusdanig buiten de regio van de Famennes. Er is keuze te over aan verblijfsmogelijkheden in die regio. De regelmatige volger van deze blog weet dat ik bewust nooit namen noem van commerciële etablissementen, daar zijn andere websites genoeg voor... In Paliseul vindt u een ruim aanbod aan winkels, horeca en wandelingen die van daaruit vertrekken.
In Paliseul vindt u hotels, vakantiewoningen, winkels en horeca. Er vertrekken ook heel wat wandelingen. Kortom alles wat u nodig hebt voor een geslaagd familieweekend

We blijven niet op onze hotelkamer zitten en gaan onmiddellijk na het inchecken al op verkenning!


Frans-Duits oorlogskerkhof Maissin

Ach zo, u dacht dat u alle oorlogskerkhoven al gezien had in West-Vlaanderen? Fout!


Misschien herinnert u zich nog uit de geschiedenislessen dat Duitsland de vrije doorgang vroeg aan België om Frankrijk aan te vallen. De facto had Duitsland al een leger en aanvalsplan klaar en de Duitse troepen trokken dan ook met vernietigende kracht België binnen op 4 augustus 1914.Er volgde een veldtocht van een drietal weken. Hierbij werden in de Ardennen talrijke veldslagen geleverd tussen Franse en Duitse legioenen die duizenden doden eisten, amper drie weken na het uitbreken van de oorlog.Door de bossen en langs onooglijke dorpjes waar u nauwelijks GSM dekking zult hebben, rijden we via Opont, Naomé en andere onooglijke gehuchten naar onze laatste stop voor deze aankomstdag.


Uitzichtpunt Frahan


Samen met de nabijgelegen "Tombeau du Géant" is dit één van de bekendere uitzichtpunten. Hier hebben we de Famenne even verlaten en zijn we "officieel" in de Ardennen. Als u het niet kan laten, is Bouillon met zijn toeristische bedrijvigheid niet zo veraf.


De ligging van het uitzichtpunt vindt u hier. Er is voldoende gratis parking voorhanden en er is horeca-aanbod genoeg in de directe omgeving.


Het uitzicht is fabuleus. Ieder moment van de dag heeft zijn eigen charme. U ziet de meanderende Semois, het dorpje Frahan en de voetgangersbrug. Het uitzicht en de zonsondergang zijn geweldig!Tijdens het weekend kan het behoorlijk druk zijn. Ik heb vastgesteld dat er niet op alle terrassen voldoende afstand was tussen de gasten...

Dag 1


Boswandeling


In Paliseul en omstreken vertrekken een 30-tal wandelingen en mountainbike routes, in totaal meer dan 200km! Meer info vindt u op de website van de toeristische dienst.


Hou er rekening mee dat u zeker in de bossen lang niet overal GSM dekking hebt zodat u niet overal kan rekenen op online kaarten!

De bossen zelf bieden alles wat u verwacht in de Ardennen: paden die enkel door jagers en wild gebruikt worden, varens, donkere wouden van al dan niet aangeplante bomen en prachtige vergezichten!Onbekend Rochefort

Natuurlijk wandelt u eens rond in Rochefort als u daar prijs op stelt. Zoals op voorhand aangekondigd, heb ik tijdens mijn weekendje de plaatsen waar mensen samenkomen, vermeden.


Van het grafelijk kasteel van Rochefort blijft enkel maar een ruine over maar ze domineert wel de stadle Rond du Roi

Mensen die minder goed te been zijn en/of niet meer piepjong zijn, maken de verplaatsing naar dit prachtig uitzichtpunt best met de