"Liège insolite": tegenstellingen, street art en special shopping

Bijgewerkt: apr 29

Als u dit leest, bent u "een echte". Iedere blog beweert immers speciaal en origineel te zijn. Aan u om te zien of Topbestemming België dat waarmaakt.


In het eerste deel van dit artikel hebben we een eerder klassieke tour gedaan in de oude stad. Prachtig, dat zeker. Maar Luik is nog wel wat meer dan een grote verzameling kerken.


Net omdat Luik zo authentiek is gebleven, vond ik het de moeite waard om net daaraan nog een vervolg te wijden.


Zo mooi en authentiek de Luikse historie, des te talrijker de tegenstellingen in de stad. Het eerste deel situeert zich nog in de oude binnenstad, voor het laatste deel zakken we af naar het stadsdeel Avroy langs de Maas.


Voor we de overgang maken naar het "lichtere" deel van dit artikel, kan ik niet anders dan u nog héél even meenemen in de recente geschiedenis van de stad. Namelijk naar de achterkant van het stadhuis aka "La Violette".

Georges Simenon, geestelijke vader van "Commissaire Maigret"


Alhoewel in de boeken de avonturen van deze illustere commissaris van de Franse "Sûreté" zich allemaal afspelen in Parijs, is de auteur ervan een onvervalste Luikenaar.


In de schaduw van het vroegere stadhuis, werd deze meester vereeuwigd en blijft op deze manier voor altijd verbonden met zijn stad. U kan zich gerust even naast hem zetten.


Georges was een veelschrijver en hanteerde vele pseudoniemen. Naast de meer dan 100 "Maigrets", schreef hij nog eens 136 psychologische romans en honderden novellen.

Hij was van zeer eenvoudige komaf en groeide op in een sjofel appartement zonder stromend water begin 20e eeuw. Hij stierf in 1989 in Zwitserland waar hij sinds de jaren '60 woonde.


Special shopping

Shoppen is een "unisex" ervaring geworden. In Luik, Brussel, Amsterdam en Madrid vindt u voor 70% dezelfde boetieks terug van dezelfde ketens. Net omdat Luik een "mensenstad" is gebleven, is dat hier toch anders. Een greep.

Galeries & Place St. Lambert

Hier vindt u de klassieke eenheidsworst winkels. De bekende modeketens, retailers en media-giganten. Als u daarvan houdt, it's there...


Buitenlandse winkeltjes

Ook in Luik zijn er kolonies buitenlanders. Dat weerspiegelt zich in het stadsbeeld door bv. een Poolse winkel waar men ook uitsluitend Poolse specialiteiten aan de man brengt. Hier gevestigd in een authentiek art-deco pand.


gevestigd in een prachtig art-deco pand in de oude stad
Pools winkeltje - rue Hors Château

Ambachtslieden

Bijzonder verrast was ik om in het centrum van de stad dit winkeltje te vinden van een "zetelgarnierder". Dit beroep is met uitsterven bedreigd. Deze vakman geeft uw fauteuil, stoel of ganse salon een totale makeover. Kussens worden opnieuw opgevuld, stoffen of leder veranderd of hersteld. Prachtig toch in deze consumptiemaatschappij!?Tijdens mijn wandeling door de stad kwam ik ook nog een schoenmaker tegen die met de hand en met spijkers (!) schoenen repareerde.

Curiosa

Typisch aan steden zijn vaak speciale winkeltjes die geen plaats vinden in de (veel te dure) commerciële centra. Je vindt ze in achteraf straatjes in minder populaire buurten.


Wat vindt u van dit souvenirwinkeltje met opschrift in overvalst "Lidjwès", onvervalst Luiks dialect.


L'autre monde


Of dit winkeltje dat een tegengewicht wil zijn voor onze "schermen maatschappij"

Met opzet plaats ik hier geen plan of kaart. Er zijn zoveel toffe straatjes en winkeltjes dat het grootste plezier erin bestaat om te flaneren en achter iedere hoek iets nieuws te ontdekken.


Street art


Veel doekjes ga ik er niet omheen winden, beste lezer. Street art is vandalisme. Graffiti. Maar dat er mensen bestaan die met enkel een ladder en wat spuitbussen verdraaid mooie dingen maken, valt niet te ontkennen. Het is niet mijn ding maar het is in Luik alomtegenwoordig.


Enkele voorbeeldjes


Omdat ook hierover sites bestaan die het quasi volledige openlucht-oeuvre in kaart brengen, verwijs ik graag naar deze website. U vindt er een interactieve kaart waar een groot aantal street art werken op vermeld staan.

Luik, stad van tegenstellingen

In dit laatste deel besteed ik graag aandacht aan de tegenstellingen die ontstaan zijn door de ontwikkelingen inzake urbanisme en architectuur in de laatste decennia.


Vlak aan de Maas op een steenworp van de Place St. Lambert vindt u het administratief gebouw van het stadsbestuur dat in december 2020 in volle restauratie was. Neergepoot temidden van het historisch centrum, vlak naast een gebouwtje waar op de gevel een jaartal staat uit de 16de eeuw....