Leut(e) met zeven maagden op de berg van Eisden

Bijgewerkt: apr 5

Sinds de opening van het outlet-shopping center "Maasmechelen Village", staat Eisden eigenlijk opnieuw op de kaart. Het winkelcentrum ligt namelijk op de site van de voormalige steenkoolmijn van Eisden (deelgemeente van Maasmechelen).


De volger van deze blog weet dat ieder woord en iedere letter van de titel van dit artikel zijn betekenis heeft. Daar komt u vanzelf achter als u het artikel blijft lezen :-)


Tijdens deze trip:

  • Maken we kort kennis met de mijnsite, want daar bestaat documentatie genoeg over. Bovendien weet u dat Topbestemming België principieel geen reclame maakt voor commerciële ondernemingen.

  • Bewonderen we het unieke Limburgse landschap van op de top van een voormalige mijnterril bij zonsopgang. Bereid u voor op een stevige wandeling en adembenemende vergezichten. "Stunning" zouden de Amerikanen zeggen!

  • Nadien verkennen we even de "cité" van Eisden en ontdekken we dat het in Leut niet altijd even leutig is geweest. Maar o zo mooi!


Deze trip kan u op een halve dag doen. Zo blijft er nog wat tijd over om centen op te doen in het shopping center...

Patro Eisden


Bij niet meer piepjonge lezers doet "Patro Eisden" misschien een belletje rinkelen. De iconische voetbalploeg werd in 1935 opgericht als patronaatsclub. Dat betekent dat de club werd opgericht om te vermijden dat talentvolle jeugdspelers door andere nabijgelegen ploegen werden gerekruteerd. De oprichter van Patro Eisden was kapelaan Maurice Van Schoenbeeck. Het bestuur bestond uit leden van de parochie en de directie van de steenkoolmijn.Onze trip begint dan ook aan het stadion gelegen naast de inrit van het complex.

Het GPS adres is: Kolenmijn Limburg-Maaslaan 2 in Maasmechelen. De exacte locatie op Google Maps vindt u hier.


Vooral in de na-oorlogse jaren waren er heel wat succesvolle voetbalploegen die aan de mijnen gelinkt waren; verschillende kwamen uit in de eerste voetbalklasse, onder meer:

  • Thor Waterschei

  • Winterslag

  • Beringen

Patro Eisden speelde slechts één seizoen (1960) in de hoogste klasse. Tegenwoordig zijn ze na allerlei overname perikelen verzeild geraakt in de 1e Amateurklasse. De coach is de voormalige Rode Duivel Stijn Stijnen.


Volg de straat naast het stadion, de Kolenmijn Limburg-Maaslaan en niét de Terhillslaan. Rij de parking op aan de pijl "Decathlon".


Toegang tot de terril

Over de mijngebouwen gaan we het straks hebben. Eerst naar boven!


Als u écht een zonsopgang wil meemaken, moet u natuurlijk op tijd uit de veren. Wanneer de zon juist opgaat, kan u vinden op Buienradar.be - Zonsopkomst en ondergang in België. Op dezelfde website vindt u ook of het al dan niet bewolkt zal zijn.


Een niet tot licht bewolkte hemel is natuurlijk een vereiste om de mooiste zonsopgangen te zien.

Het meeste kans op ochtendmist hebt u als de nacht vrij fris is en als het bijna windstil is. Verder is er water of vocht nodig, maar dat is er hier genoeg!


Als u vroeg komt, kan het vrij donker zijn.

U wandelt naar het hotel (zie boven) en dan links naast het gebouw door de Franse tuin enkele trappen op de poort door om toegang te krijgen tot het domein. Recht voor u ziet u het grote onthaalpaviljoen met in het midden een draaipoortje langs waar u naar binnen kan. Als het daar te donker is, of het poortje is gesloten, volgt u het betonbaantje dat tussen de twee schachtbokken loopt gedurende 7-800m tot u voor u de vijver ziet waar men watersport beoefent. Vlak aan de poort, kan u dan het wandelpad links omhoog nemen (er staan wegwijzers).


Volledigheidshalve geef ik u ook de website mee van Terhills, zoals het domein nu heet (eerst Connectera): www.terhills.com. Ook op de website van Terhills | Nationaal Park (nationaalparkhogekempen.be) en "Visit Limburg" vindt u allerlei informatie die ik hier niet zal reproduceren.


Schachtbokken

De twee gigantische schachtbokken domineren het uitzicht. Ze werden gebruikt om mijnwerkers en lasten te transporteren van en naar de mijnschachten tot bijna 1km onder de oppervlakte! Ze kunnen beklommen worden zodat u een mooi uitzicht heeft op de omgeving van op 24m hoogte; dat is ongeveer halverwege want de torens zijn meer dan 40m hoog.


Beide schachtbokken werden gebouwd in de jaren 1920 en bleven in dienst tot 1987. In 1922 bracht Koningin Elisabeth een historisch bezoek aan de mijn van Eisden. Het bijzondere aan deze constructie is dat de schachtbokken uit gewapend beton zijn en niet volledig uit staal zoals in de andere Limburgse mijnen. Dat maakte ze goedkoper maar anderzijds hadden ze meer te lijden van grondverzakkingen zoals die nogal eens voorkwamen in een mijngebied.


Toen de mijn nog operationeel was, stonden deze twee bokken in een industrieel complex van meer dan 50 gebouwen. Via 'passerelles' stonden ze rechtstreeks in contact met de kolenwasserij.


Vanwege het koninklijk bezoek in 1922 noemt men de oudste schachtbok "puits de la reine".

De terrils


De referentie naar de berg van Eisden was u al wel duidelijk bij het lezen van het programma.


Eigenlijk is dat misleidend want er zijn 4 terrils van de mijn van Eisden. Daarvan zijn er 3 toegankelijk: de "lange" terril die we zullen aandoen, de "tweeling"terril en de "roze" terril. Er zijn nog verschillende andere terrils in Limburg die u kan beklimmen. Een aantal zijn niet toegankelijk omdat ze te instabiel zijn. De terrils van Eisden werden gestabiliseerd en ook gedraineerd om verzakkingen permanent onmogelijk te maken.