Kortrijk, de stad die God vergat....

Bijgewerkt: apr 17

De titel van dit artikel had ook kunnen zijn: "Over te nemen: Kortrijk".


De bekende Broeltorens aan de Leie

Van alle steden die ik de laatste maanden bezocht met de gratis treintickets, hou ik aan Kortrijk de meest naargeestige indruk over. Dat heeft niets met de stad "an sich" te maken, maar wel met de "campagne" die door een lokaal immo-kantoor gevoerd wordt "tegen" de geldende COVID19 maatregelen.


Overal in de stad ziet men namelijk borden zoals hieronder. Nu wordt de horeca-sector natuurlijk bijzonder zwaar getroffen door de sanitaire crisis, maar dit soort campagnes helpen volgens mij niet echt om de stad in moeilijke tijden te promoten... Daarom wens ik hier ook de vele mooie buurten en plekken van Kortrijk te tonen, en samen met u door de bijzonder lange en rijke geschiedenis van deze stad te wandelen! Er zijn overigens heel wat horecazaken die take-away maaltijden aanbieden!


De COVID crisis doet niets af aan de rijke geschiedenis van Kortrijk en haar vele leuke plekken!

Waarom God Kortrijk vergeten is

Doe mij nu eens een plezier, beste lezer. Eéntje maar. Spendeer nu eens vijf minuten om op Google

Maps op te zoeken hoeveel kerken en kapellen er in Kortrijk-stad zijn.....


Tel daar dan de nog actieve kloosters bij en tot slot de gebouwen waar ooit een religieuze orde actief was of dat eigendom was van één....


U zult met de vingers van beide handen niet toekomen...Zeg nu zelf, hoe ongevoelig kan "Ons Heer" en gans zijn familie zijn voor al die Kortrijkse devotie als deze mooie stad zo erg door de pandemie wordt getroffen?


Ook in dit artikel komen we een aantal religieuze gebouwen tegen omwille van de belangrijke rol die ze in de geschiedenis van deze stad gespeeld hebben.


De aandachtige lezer heeft wellicht de knipoog begrepen naar het prachtige boek van Anthony van Kampen - Het Land dat God vergat...

Start van de trip: van station naar Grote Markt


Toegegeven, de gang onder de sporen van het station van Kortrijk zou u misschien eerder

situeren in het Fort van Breendonk, maar eens u buiten bent, ziet u dat ook in Kortrijk veel inspanningen gebeuren om de stationsbuurt opnieuw in te richten.


De wandeling van het station naar de Grote Markt duurt maar een kleine 10 minuten.


Mag ik voorstellen dat u de route kiest via de Doornikstraat? De winkels zijn open, de ideale gelegenheid om de noodlijdende winkeliers ook een beetje te steunen!Belforttoren

Bij het betreden van dit stemmige plein, is deze toren het eerste wat u ziet, maar dan van de andere kant waar het monument voor de gesneuvelden zich bevindt.


Het heeft maar een haar gescheeld of dit laatste overblijfsel van de vroeg 15de eeuwse Lakenhalle was gewoon gesloopt! Rond 1550 op het toppunt van de West-Vlaamse lakenindustrie, bouwde men op het huidige Schouwburgplein immers een nieuwe en grotere lakenhalle. De oude werd omgebouwd tot een 20-tal woningen die in gebruik bleven tot einde 19de eeuw. Toen wilde men hier een groot postkantoor bouwen waarvoor de huizen volledig gesloopt werden.


Het plan om de toren te slopen, kon gelukkig na protest van vooraanstaande Kortrijkzanen verijdeld worden. Men wilde daarmee het zicht op de Doornikstraat verfraaien. Moh how zeh!

Tijdens WOII bleef het belfort als bij wonder gespaard van de vele bombardementen op Kortrijk en werd vanaf 1950 gerestaureerd. Tegelijk werden de twee volksfiguren bovenaan de toren geplaatst. Het zijn jacquemarts, figuren die bewegen als de klok slaat. Mante en Kalle staan symbool voor eeuwige en sterke vriendschap. "Overeenkomen als Mante en Kalle" is een uitdrukking die in het Kortrijkse gemeenzaam gebruikt wordt!


In de toren hangt een beiaard waarop regelmatig concerten gegeven worden.

St. Maartenskerk

U was gewaarschuwd! Nu is het niet de bedoeling u te bekeren noch u te overtuigen om "pilarenbijter" te worden, maar deze kerk verdient het écht om er eens binnen te wandelen. Aan de toren zou je toch zeggen dat dit gebouw een kathedraal is?


Op deze plek stond al een romaanse kerk rond 650. Die werd dan later door een gotische vervangen. De toren is 83m hoog en dateert van 1439.

Wat de link is tussen de kerktoren en de ooievaar, is niet geweten...


De kerk herbergt verschillende kunstschatten waarvoor ik u graag verwijs naar Wikipedia.

Mij trof vooral het prachtige spel van licht en donker rond de zuilen en door de glasramen.

Begijnhof

Als we de kerk buitenkomen, gaan we naar rechts en langs het pleintje naast de kerk waar vroeger het kerkhof was (kijk naar de naambordjes), bereikt u het Begijnhof.


U weet het of niet, maar ik heb iets met begijnhoven. Dat van Kortrijk is één van de best bewaarde en mooiste van het land.

In verschillende blogartikelen en foto albums op deze site vindt u foto's en informatie over de begijnhoven van Brugge, Dendermonde, Diest en St. Truiden. De reden is eigenlijk dat een begijnhof voor veel middeleeuwse vrouwen een toevluchtsoord was om te ontsnappen aan allerlei soorten gortig misbruik... inderdaad dàt dus... Enkel vrouwen van rijke komaf konden intreden in een klooster.


Het begijnhof van Kortrijk was omringd door het grafelijk kasteel, de stadswallen en het Sint-Maartenkerkhof en ligt vlak in de buurt van de Onze-Lieve-Vrouwekerk en de Sint-Maartenskerk. Het Kortrijkse begijnhof werd meerdere malen verwoest: in 1302 ten tijde van de Guldensporenslag, in 1382 na de Slag bij Westrozebeke en nog eens door de Fransen in