In St. Bernardus is geen bier en in Interescaut geen elektriek...

Bijgewerkt: 20 nov 2020

Velen zullen het St. Bernardusbier kennen. Weinigen weten echter dat er ook een gelijknamige abdij bestaat. Meer nog... er bestaan twee abdijen die de naam St. Bernardus dragen. Ingewikkeld? dat dacht u maar... Het is vooral een minder bekend pareltje van cultureel erfgoed en bijna volstrekte rust in mooie natuur.


Het bier wordt trouwens al jaren gebrouwen in Poperinge, tegen de Franse grens.


Planning

Vandaag neem ik u mee op een bijzonder gevarieerd en veelbelovend tripje dat u te voet, met de fiets of zelfs met de wagen kan doen. U dient er ongeveer een halve dag voor uit te trekken of zelfs iets langer, afhankelijk van de keuzes die u maakt.


We vertrekken in de St. Bernardusabdij te Hemiksem en we wandelen langs de Schelde naar de vroegere steenkoolcentrale van Interescaut om te eindigen bij het veer over de Rupel van Schelle naar Wintam.

Op deze site ademt ieder pad en iedere hoek eeuwenoude historiek, temidden van rust en prachtige natuur.

Het startpunt van de wandeling is de parking van de abdij. U rijdt de poort binnen en draait onmiddellijk links. Er is zowel een fietsparking als een parking voor wagens.


St. Bernardusabdij


Historiek


Deze site ademt geschiedenis uit. Door de eeuwen heen vervulde het gebouw verschillende functies:


  • Reeds in de 13de eeuw bevindt zich hier een cisterciënzer abdij. Tijdens de woelige 16-17de eeuw, verlieten de paters de abdij en werd ze vernield en in brand gestoken. Ze werd heropgebouwd tot na de Franse revolutie de orde werd ontbonden en de kerk werd afgebroken. Op één plek is nog te zien waar ze ooit heeft gestaan (zie foto's). In 1836 kochten de paters grond in Bornem en herbouwden daar een abdij met dezelfde naam die nog steeds bestaat.


  • Tot 1947 werd het als gevangenis gebruikt en ook na WOII werden hier collaborateurs opgesloten. Het leger zou de gebouwen nog tot 1977 gebruiken. Sinds 1973 is het gebouw geklasseerd.


  • Vandaag zijn enkele vleugels gerestaureerd en huisvest het gebouw o.a. de gemeentelijke administratie, serviceflats en enkele kleine heemkundige musea.

Route en foto's

Op onderstaand plan ziet u de route die ik gevolgd heb. Onder de icoontjes met fototoestellen, kan u foto's bekijken die op die locatie genomen zijn. Naast iedere letter staat een foto, soms moet u wat inzoomen om het goed te kunnen zien.


U ziet verschijnen hoeveel foto's er beschikbaar zijn per locatie en door op de pijltjes te klikken, kan u naar de volgende foto gaan. In- en uitzoomen kan met de plus- en mintekens links onderaan.


Wil u gewoon de foto's zien: hieronderInterescaut317 keer bekeken

Gerelateerde posts

Alles weergeven