In Oudenaarde hebben ze de bonen niet gevreten, wel geklakt...

Bijgewerkt: mrt 27

De naam van Oudenaarde en de ganse streek is natuurlijk voor altijd verbonden met... wandtapijten, bier, mout, prachtige architectuur, sfeer en oh ja, één dag per jaar passeert er daar een wielerwedstrijdje... Tedoeme.... Ah just! De ronde van Vlaanderen.

Maar daar gaat het vandaag niet over (maar een heel klein beetje, promise!)


Oudenaarde komt meestal enkel in het nieuws vanwege één dag, hoe episch en belangrijk ook. Maar er is méér, véél meer!

Donkvijver

Dit tripje Oudenaarde beginnen en eindigen we buiten de stad.


De Donkvijver vindt u in de .... Donklaan en is niet te verwarren met het Donkmeer in Berlare. Deze vijver heeft zijn ontstaan te danken aan uitgravingen tijdens de aanleg van de naastgelegen N60 in de jaren '60. Vandaag wordt de vijver commercieel geëxploiteerd door het aanbieden van allerlei avontuurlijke (water)sporten maar u kan er ook vissen. Op internet vindt u alle nodige informatie.


Principieel maakt Topbestemming België geen publiciteit voor commerciële ondernemingen dus zijn er ook geen foto's van deze activiteiten (maar het loont de moeite). Alle voorzieningen die u verwacht op een recreatiedomein zijn voorhanden. Bij mijn bezoek begin maart 2021 waren alle faciliteiten vanwege de COVID pandemie gesloten.


In de verte ziet u de machtige toren van de St. Walburgakerk die met zijn 88m een echt landmark vormt.


Interessant weetje: Sinds de middeleeuwen zijn er al vijvers en meren in het gebied dat toen al Den Donk werd genoemd. Het gebied was toen enerzijds een verdedigingsgordel van Oudenaarde, maar daarnaast ook gemeenschappelijke weidegrond waar dorpsbewoners hun vee lieten grazen onder toezicht van de Donkmeesters. Dit bleef zo tot begin van de 19e eeuw.

Omdat we er toch zijn: Koppenberg

Hoedatte? En het ging niét over de koers gaan? Dat heb ik nergens beweerd, wel dat Oudenaarde "enkel" om die reden in het nieuws komt... U kan dit ganse eerste deel perfect overslaan.Dat de koers nergens ging vernoemd worden, heb ik niet beweerd :-) Wel dat het niet het hoofdonderwerp zou worden.

Als u de parking van de Donkvijver uitkomt en u slaat rechtsaf om de N60 enkele honderden meters te volgen, krijgt u vanzelf de heroïsche Koppenberg in het zicht. Ik was er tegen zonsondergang en wilde u de foto's niet onthouden... Het kerkje in de verte is dat van het deelgemeente Melden. De liefhebbers kunnen natuurlijk de Koppenberg op rijden. In het Koppenbergbos kunt u ook mooie wandelingen maken.

Scheldezicht

Oudenaarde is best te voet te bezoeken. Daarom stel ik voor dat u zich parkeert op de gratis parking De Ham. Wandelt u mee richting Schelde?

Onmiddellijk springt u een ganse reeks erfgoed in het oog. Dat is dus typisch Oudenaarde. Vooral architecturaal kent de stad een ongelooflijke rijkdom die van de meeste straten en plein vanaf spat.


Als u naar links kijkt, ziet u de 14de eeuwse OLV-kerk, ook wel de Pamelekerk genoemd. Het gebouw op zich is een voorbeeld van Scheldegotiek zoals er wel meer zijn. Van oudsher was deze kerk veel rijker dan de imposante St. Walburgakerk.


Leuk om weten is dat de buitenechtelijke dochter van Karel V (Keizer Karel) hier werd gedoopt in de 16de eeuw. Margaretha van Parma zou later landvoogdes worden voor haar halfbroer, Filips II.

Abdij van Maagdendale

Het gebouwencomplex aan de overkant huisvest vandaag de gemeentelijke administratieve diensten.

Echter, in de 13de eeuw werd hier al een trapistinnen abdij gebouwd. Verschillende malen werd de abdij overvallen en vernield, eerst door de geuzen, later door de Fransen. Uiteindelijk werd ze zoals alle abdijen na de Franse Revolutie ontbonden en in 1796 verkocht om vervolgens in handen van de staat te komen.


Tussen 1830 en 1966 werd het complex gebruikt als kazerne door het leger. Hierdoor bloeide de ganse wijk en er waren talrijke winkels en cafés.

OLV-kerk en voormalig zwartzustersklooster

We wandelen naar links langs het mooie wandelpad op de oever tot we ter hoogte van de OLV-kerk zijn. Omdat deze kerk vlakbij de Schelde is gebouwd, is het gebouw al eeuwen onstabiel. Aan de binnenkant zijn verschillende verzakkingen te zien.


Rechts naast de kerk het voormalige zwartzustersklooster. Waar de zusters van Maagdendale een contemplatieve orde waren, hielden de zusters Augustinessen (zwartzusters) zich bezig met het organiseren van onderwijs en ziekenverzorging. De stad Oudenaarde heeft plannen om de ganse site om te vormen tot groene ruimte.

Begijnhof

Bàm! Het moest ervan komen. De volgers van deze blog weten dat ondergetekende fan is van begijnhoven. Zelfs al bent u géén fan, nodig ik u uit om er even door te wandelen en te proeven van de sfeer en de rust die hier in dit magnifieke pareltje hangt.


We wandelen even terug langs de tot we het moderne gebouw voorbij zijn en slaan vervolgens rechtsaf in de richting van de kerktoren.

"Pour la petite histoire": ook in Oudenaarde weet men hoe men stadszichten moet .... vermassacreren... Getuigen daarvan zijn de nieuwe blokkendozen die zeer duur verkocht worden vanwege het Scheldezicht.


U ziet het kapelletje achter een muur staan. We nemen de achteringang van het begijnhof en komen onmiddellijk op een stemmig pleintje terecht. "Het chic volk komt altijd langs de achterdeur" zou mijn grootmoeder gezegd hebben.


Hiervan heb ik geen foto omdat er mensen op de bankjes zaten die liever niet op de foto gingen. Het pleintje is bezaaid met krokussen die net de kop op staken.


Dit begijnhof was origineel volledig omgeven door water. Zoals wel meer begijnhoven, viel ook dit ten prooi aan geweld en vernieling. Slechts enkele huisjes dateren nog uit de 17de eeuw. Nog vroeger was het begijnhof achter de kerk (15de eeuw).