Historisch Dendermonde...

Dendermonde is vooral bekend vanwege het eeuwenoude traditie van de vier heemskinderen, alhoewel ook de Maasvallei aanspraak maakt op deze legende. Maar Dendermonde heeft nog veel meer te bieden.


De stad is strategisch gelegen tussen Antwerpen, Gent en Brussel. Er loopt geen autosnelweg vlak in de buurt wat maakt dat Dendermonde niet zo héél vlot bereikbaar is. Het startpunt van mijn wandeling is de parking op de Gedempte Dender. Dendermonde heeft vele troeven. Het doel van mijn bezoek was het Begijnhof.


Oude Dender en Gerechtsgebouw

Zicht op de Dender en het gerechtsgebouw

Dendermonde is internationaal bekend voor het grote aantal religieuze en burgerlijke gebouwen binnen de vroegere stadswallen.

Parkeren doe je best op de parking "gedempte Dender". Op een zaterdag kan het er behoorlijk druk zijn door de nabijheid van vele winkels. Zoals overal is parkeren betalend.

Dendermonde ontleent zijn naam aan de rivier die de stad doorkruist en er samenvloeit met de Schelde.

Het bakstenen gerechtsgebouw en zijn toren waarop het symbolische Ros Beiaard prijkt, domineert het zicht, samen met de Dender die de stad doorkruist. We wandelen langs de rechteroever richting gerechtsgebouw.
Ik vervolg mijn wandeling langs de Oude Dender en bewonder het beeldje "Knaap met Vis" van beeldhouwer Jos De Decker naast de gevel van het gerechtsgebouw.

Even ben ik van mijn wandelroute naar het Begijnhof afgeweken om het Belfort te bewonderen. Naast het gerechtshof, is dit het belangrijkste landmark van Dendermonde.


Stadhuis, Belfort en Lakenhalle

Dit prachtige gebouw werd magnifiek gerestaureerd en kan bezocht worden met een audiogids. Tijdens de zomermaanden is het gebouw versierd met heraldieke vlaggen.

Sinds 1999 staat het complex op de lijst van het UNESCO wereld-erfgoed. Een bezoek meer dan waard!Sint-Alexius begijnhof

In het centrum van Dendermonde staan voldoende bordjes om de wandelaar de weg te wijzen naar dit charmante begijnhof. De ingang ligt in volle winkelstraat; langs een gangetje verlaat u het bruisende centrum om terecht te komen in een oase van rust.

Zoals de meeste andere begijnhoven in België, is ook dit begijnhof erkend als UNESCO erfgoed; jammer genoeg is daar niet zoveel van te merken want het ganse begijnhof is in niet al te beste staat.


Laat net dàt nu wat mij betreft de charme uitmaken van dit begijnhof. Anders dan de perfect gerestaureerde en opnieuw gemetselde huisjes, vind je hier 61 begijnenhuisjes rond een plan in nog vrij authentieke staat. Tot in 1975 woonde hier nog een begijntje!

Graag verwijs ik de geinteresseerde lezer naar het foto-album op deze site voor meer plaatjes van dit prachtige begijnhof!! Het ganse plein ademt historie en rust uit te midden het drukke stadsleven.


ToegangspoortPlein

FRANCHOIS VAN NIMMEN HEEFT DIT TCONVENT GEFUNDERT TR EERE GODS EN DE VIII BLYSCHAPPEN VAN H. MOEDER EN MAGHET MARIA A° 1626


Bovenstaande tekst staat in een zandsteen boven in de gevel van één van de conventen (huisjes) in het begijnhof. De lezer die graag meer weet over de rijke geschiedenis van het begijnhof, verwijs ik graag door naar de sites die zich daarop hebben toegelegd.De originele begijnhofkerk werd in 1914 vernietigd en in de jaren '20 vervangen door het huidige kerkje. As such niets speciaals maar het ademt wel een bepaalde sfeer uit.


Art deco in Dendermonde

Tijdens mijn wandeling terug naar de parking, viel mijn oog op enkele mooie art deco gebouwen. Allicht zijn er meer te vinden in Dendermonde, maar dat was op dat moment niet de scope van mijn wandeling.Meer foto's

Kijk ook zeker eens naar het foto-album! https://petervantieghem.wixsite.com/dendermonde

58 keer bekeken

Gerelateerde posts

Alles weergeven