Gembloux, c'est fou!

Bijgewerkt: 20 nov 2020

In deze Corona-tijden heeft de "région Gembloutoise" redelijk wat promotie gemaakt voor haar klassiekers als Walibi en de abdijruïne van Villers-la-Ville.


Is voor u Gembloux ook enkel dat verkeersbord net voor Namur (ik heb iets tegen die vervlaamste / verfranste plaatsnamen) dat u enkel ziet tijdens de eerste etappe van uw autorit naar de Provence?De lezers die deze blog al een tijdje volgen, weten dat Topbestemming België graag op zoek gaat naar minder bekende parels in eigen land.


Voor deze dagtrip hebt u sowieso een wagen nodig. Zelfs met een elektrische fiets zijn bepaalde stukken van het tracé moeilijk omdat we enkele malen over de kasseien van oude heerwegen zullen dokkeren.


Programma

  • Burcht van Corroy-le-Château: zéér uitzonderlijk erfgoed

  • Streekbrouwerij van Bertinchamps: toppunt van charme en smaak!

  • Voormalige abdij van Gembloux en stadscentrum

  • Château de Petit-Leez: perfect huwelijk van geschiedenis en moderne kunst


Geniet tijdens deze trip van de cultuur, natuur én de authentieke streekproducten van de région Gembloutoise!

Burcht van Corroy-le-Château

Stel uw GPS in op rue du château de Corroy 4. Bekijk op Google Maps.


Voor u vertrekt, bekijkt u best eerst de website omdat het kasteel niet altijd toegankelijk is. Het is namelijk nog steeds bewoond door de Marquis de Trazegnies. Als u dacht dat een markies enkel bestond in de sprookjes van Grimm, fout :)


Deze versterkte burcht werd reeds gebouwd in de 13de eeuw. Gedurende 400j zal ze bewoond worden door de Graven van Nassau. In 1803 erft Amélie van Nassau, markiezin de Trazegnies het kasteel. Vandaag wordt het pand bewoond door Olivier de Trazegnies, vijfde markies van Trazegnies.U kan niet zomaar overal rondwandelen op het domein en ook het bezoek aan het kasteel is niet gratis (10€ inkom in augustus 2020).


Dit erfgoed is zo uitzonderlijk en zo authentiek dat ik u van harte een bezoek aanraad!

Brouwerij van Bertinchamps


Principieel wordt er in deze blog nooit reclame gemaakt voor handelszaken; er worden ook geen namen genoemd van bedrijven of merken. Vandaag maak ik hierop graag een uitzondering.


Deze brouwerij is bijzonder de moeite waard om te bezoeken, niet enkel omwille van haar producten maar zeker ook omwille van de omgeving en de geschiedenis.


Ligging & regio

U vindt de brouwerij aan de rue de Bertinchamps 4 te 5030 Gembloux, op slechts een 6km van het kasteel. Bekijk op Google Maps.


Neen, u vergist zich niet. U moet wel degelijk het kleine veldbaantje volgen met de slechte kasseien. Geniet van het uitzicht in deze prachtige regio. De glooiende hellingen, de versterkte vierkantshoeves.Brouwerij

De familie Humblet brouwt al verschillende generaties lang bier. Deze vervallen vierkantshoeve kochten ze in 2011 en men installeerde er na (gedeeltelijke) restauratie een hypermoderne brouwinstallatie.De brouwerij kan bezocht worden en er zijn allerlei mogelijkheden om evenementen te organiseren. Tijdens weekends kan u hier lekker eten en drinken. Ik genoot van een triple Bertinchamps op de prachtige binnenplaats.Voor alle praktische inlichtingen, openingsuren en ook webshop verwijs ik naar de mooie (en perfect meertalige) website: https://www.bertinchamps.be/nl/bertinchamps


De sfeer is intiem, authentiek en straalt gastvrijheid uit. Wie durft te beweren dat onze Waalse buren dat niet zouden zijn, kan ik enkel maar uitnodigen eens naar Bertinchamps te gaan!
Voormalige abdij van Gembloux

Na deze voormiddag in de omgeving van Gembloux, zakken we even af naar het centrum. Alhoewel Gembloux een zeer lange en rijke geschiedenis heeft, is er van het roemrijke verleden van de stad niet zo heel veel meer over. De stad heeft veel te lijden gehad onder de godsdienstoorlogen in de 16de eeuw en ook tijdens de Franse Revolutie is er veel verloren gegaan.


U vindt de gebouwen hier.


In Gembloux is het aangenaam vertoeven met heel wat winkels en horecazaken met uitnodigende terrassen.


Een aantal gebouwen van de abdij heeft men kunnen redden. Onder andere het poortgebouw, het paleis van de abt en de Tiendenschuur Deze gebouwen zijn vandaag eigendom van de Université de Liège en worden gebruikt als campus voor de opleiding "Agro-Bio Tech".


Naast het poortgebouw vindt u de toeristische dienst waar u meer inlichtingen kan krijgen over de bezienswaardigheden in Gembloux.


Château de Petit-Leez


Dit is een toemaatje voor als u niet genoeg kan krijgen van al dat moois. Gelegen op enkele kilometers van Gembloux, vindt u dit pareltje dat gebruikt wordt als evenementenlocatie en verzamelplaats voor moderne kunst. Al van op de parking vallen u de diverse sculpturen en installaties op.Jammer genoeg heb ik vanwege een onweer mijn bezoek moeten afbreken maar ik ga er zeker nog terug heen!