Ga eens t(e)utteren in We(u)tteren!

Bijgewerkt: apr 7

In de volksmond wordt "Teuttereweuttere" gebruikt als aanduiding voor een onbekende plaats, vaak in de context van "het zijn je zaken niet".

Dat Wetteren wel degelijk bestaat, weet u wel maar weet u waar het ligt en... wist u dat er bier gebrouwen wordt in kerken en watermolens?


Of dat met de spotnaam van de Wetteraars te maken heeft, laat ik aan uw oordeel over.... de inwoners van deze gemeente noemt men "haringfretters"... De allusie die in de titel van het artikel gemaakt wordt, is u ondertussen ook duidelijk.


Deze trip is goed voor een ontdekkingsreis van een halve dag, zonder natuurwandeling. U hebt hiervoor een auto of (elektrische) fiets nodig.


In Wetteren wordt bier gebrouwen in kerken en watermolens

Verwacht in Wetteren geen wereldschokkend erfgoed dat op de UNESCO lijst staat. De gemeente ligt in de driehoek Dendermonde - Aalst - Gent, vlak aan de ScheldeOp dit tripje gaan we:

  • De zonsopgang bekijken in de Kalkense Meersen

  • Wandelen door het centrum van Wetteren

  • Een toertje maken in de omgeving met enkele stops bij verrassend mooi erfgoed en... de brouwerijen


Om de noodlijdende ondernemers een hart onder de riem te steken, maakt Topbestemming België éénmalig een uitzondering: in dit artikel vernoemen we de kleine ondernemingen van Wetteren die bijzonder getroffen zijn door de COVID-19 crisis.  Zij betalen hiervoor niets.

Kalkense Meersen

Als u de zonsopgang wil zien, moet u natuurlijk vrij vroeg uit de veren. De mooiste zonsopgangen ziet u als het niet of weinig bewolkt is. Check daarom eerst de weersvoorspelling op deze website. Ik beloof u dat het de moeite loont om eens vroeg op te staan!


De Kalkense Meersen is een bijzonder groot natuurgebied van meer dan 100ha dat zich uitstrekt over verschillende gemeenten. Het is één van de laatste stiltegebieden in Vlaanderen; er zijn heel wat fiets- en wandelroutes die allemaal uitgelegd staan op de website van Natuurpunt.


Een natuurgebied kan u uiteraard niet zomaar binnenrijden met de auto. Als u niet heel goed te been bent, kan u voorzichtig langs de Passerelle langs de Scheldeboorden rijden tot aan de monding van de Kalkense vaart. Wees wel bijzonder voorzichtig omdat er veel fietsers komen, ook 's ochtends!

Via de Passerelle en de Tragelweg kan u met de auto tot aan de monding van de Kalkense vaart geraken.


Beter is uw wagen aan de voetgangersbrug te parkeren en te genieten van een prachtige wandeling!

Op dit punt kijkt u over de Schelde en de kerk van Schellebelle.


De Kalkense Vaart is eigenlijk de vroegere Scheldebedding die rechtgetrokken werd ten behoeve van de scheepvaart. Tijdens het seizoen is de plek populair bij karpervissers. U bent hier trouwens al op het grondgebied van deelgemeente Schellebelle.


Geniet van de opkomende zon. Als u verder door wandelt via de Aard, komt u aan het veer van Schellebelle waar alle wandelingen beginnen.Geen vroege vogel? Neem het veer naar de Kalkense Meersen

U wil wel een wandel- of fietstocht maken in de natuur maar dat vroeg opstaan is er te veel aan? Dan rijdt u best naar Schellebelle waar u uw wagen gratis kan parkeren op de parking voor de kerk. Naast het parochiehuis ziet u de pijl naar het gratis veer over de Schelde.

GPS: Dorp, Schellebelle. Hier kan u gratis parkeren om het veer naar de overkant van de Schelde te nemen, recht de natuur in.


U kan hier te voet of per fiets de Schelde overvaren naar de Aard waar alle wandelingen beginnen. U kan er ook een terrasje doen en genieten van een streekbiertje (als de horeca opnieuw open mag natuurlijk).

Meer informatie over het veer vindt u op deze website

Hier kan u informatie vinden over wandelingen en het natuurgebied Kalkense Meersen


Wetteren-City


Na uw (ochtend)wandeling maken we even een klein toertje door Wetteren. Al was het maar omdat er een verwantschap is tussen de 19de eeuwse burgemeester Charles Hippolyte Vilain XIIII die de gemeente vorm gaf en een naamgenoot waarvan sprake is in deze blogpost over Leut.


De foto's hieronder zijn genomen van op de "passerelle", de voetgangersbrug die het centrum van Wetteren verbindt met de andere Schelde-oever. Jammer genoeg is het zicht op het centrum ontsierd door moderne gebouwen.


Laat ons starten op de markt. U kan er trouwens ook uw wagen parkeren.