Flandrien voor één dag

Bijgewerkt: 15 mrt 2020

"De koers is van ons". Wie kent er niet de reclameslogan die veel mensen associëren met de Vlaamse voorjaarsklassiekers waarvan de Ronde Van Vlaanderen aka "Vlaanderens mooiste" zonder enige twijfel één van de meest briljante sterren is aan ons Erfgoedfirmament?

Dit tripje start in Geraardsbergen op de epische Muur (met grote M) om ons dan dwars door de magnifieke Vlaamse Ardennen via Brakel naar Oudenaarde te voeren.

De stoutmoedigen onder u zullen deze tocht misschien aanvatten op hun stalen ros, al dan niet net met elektrische aandrijving. Mijn stalen ros met elektrische aandrijving rijdt op vier wielen en heeft me in iets meer dan een halve dag op deze magnifieke tocht gevoerd. De exacte route, die bepaalt u zelf.


De Muur van Geraardsbergen

Het heeft me verbaasd hoe weinig Vlamingen eigenlijk al de Muur bezocht hebben. Als u met de wagen rijdt, moet u sowieso beneden parkeren want de Muur is verkeersvrij. Indien u niet per fiets bent, kan u Oudenburgstraat ingeven op uw navigatiesysteem.

Aan het einde van de straat, kan u rechts de steile klim over de kinderkopjes volgen (dit stuk wordt door de renners niet meer beklommen) of u kan de even steile trap nemen naar de top van de Muur.Eens boven, is de eerste klassieke stop het Mariabeeld dat de helling overziet langs waar de renners naar boven komen geploeterd.Als u dan letterlijk het hoekje omgaat, valt het goudkleurige Mariabeeld boven op de Kapel op de Oudenberg (want dat is de officiële naam) op. Beeld u even in dat u hier met de fiets naar boven moet met al 180km in de benen!


Deze kapel werd pas gebouwd in 1909 maar waarschijnlijk stond hier al een kapel in de 17de eeuw.


Vergeet ook niet eens de omgeving te bewonderen van aan de Kolom aan de achterkant van de kapel!


Als afsluiter van deze eerste etappe, kan u in het Hemelrijck iets drinken of u kan nog wat tijd doorbrengen in het pittoreske centrum van Geraardsbergen.
De uitkijktoren van Brakel

Langs waar u van Geraardsbergen naar Brakel rijdt, is uw eigen keuze. Onze tweede etappe ligt net voorbij de deelgemeente Nederbrakel, aan de Twaalfbunderstraat 105. Daar vindt u namelijk de uitkijktoren van waar men een machtig zicht heeft op de Vlaamse Ardennen.Geniet u vooral zélf van de beklimming én van het machtige uitzicht!Oudenaarde

Dé bakermat van de Ronde van Vlaanderen is uiteraard Oudenaarde. U kan er het Centrum van de Ronde Van Vlaanderen bezoeken waar u allerlei originele artifacts kan bewonderen.

Wat weinigen weten, is dat aan de Schelde net buiten het centrum de brouwerij Liefmans staat. Het bekende kriekenbier wordt nog steeds hier gebrouwen. Het is de enige kriek die niet in het Pajottenland gemaakt wordt.

Oudenaarde is niet enkel de thuisstad van de Ronde, maar ook van de Liefmans kriek

Bij een wandeling door het centrum van Oudenaarde, merkte ik op dat de grootmeester Frank van den Broucke hier nog niet vergeten is...Laatste etappe: de Molen van Wannegem


Indien u zoals ik niet genoeg van krijgen van de Vlaamse Ardennen, is er nog één extra etappe die zich bevindt op het parcours van Nokere Koerse. Dat is de Molen van Wannegem (Huisepontweg, Kruisem).

Veel commentaar vragen deze prachtige beelden niet. Ik hoop dat u evenveel plezier beleeft aan deze prachtige trip als ik!