De Vallei der Forten, ook dit is België!

Bijgewerkt: 20 nov 2020

Bij het ter perse gaan van dit artikel, is de grote vakantie voor drie kwart voorbij. De zomerkampen allerhande en de gezinsvakanties zijn gepasseerd, de lijsten met schoolboeken duiken op en... de verveling slaat toe bij kinderen en volwassenen.


Dit artikel geeft u een overzicht van de geweldige omgeving die de Famennes is. In een cirkel van amper enkele kilometers rond Dinant vindt u natuur, cultuur, kalmte en gastronomie. U kunt er gemakkelijk een weekend of zelfs langer doorbrengen. Maar ook voor een dagtripje leent deze streek zich perfect. Per slot van rekening is Dinant maar 1,5u van Brussel.Uitzichtpunt op de rotsen van Freÿr

Een ongelooflijke charmante plek die u een prachtig uitzicht geeft over de vallei en vooral het kasteel van Freÿr in Hastière aan de overkant van de Maas. Al wat u zult zien, is een bordje "Parking 100m" en iets verder een geïmproviseerde parkeerplaats voor enkele wagens en een picknicktafel.

In een cirkel van amper enkele kilometers rond Dinant vindt u natuur, cultuur, kalmte en gastronomie.

De rotsen van Freÿr zijn bekend bij alpinisten. Nog steeds wordt de plaats gebruikt als oefenterrein voor de paracommando's van het leger om de rotsen te beklimmen.


In Dinant neemt u met de wagen de N95 en u volgt de Maas richting Beauraing. Na het bordje "Parking 100m" parkeert u uw wagen en gaat u de stenen trap omhoog. U kan nadien ook verderop rijden tot aan "Parking Freÿr" waar u een prachtig zicht hebt op de Maas en de rotsen, maar minder op het kasteel.Dinant, altijd een stop waard

Op Dinant geraakt men nooit uitgekeken. Of u nu met de kabelbaan naar de Citadel gaat en u laat terugvoeren in de tijd, met een boot of bootje de Maas verkent, kanovaren op de Lesse of gewoon wil lekker eten en drinken, Dinant is altijd goed voor enkele mooie momenten. Het was niet het doel van mijn bezoek, dus heb ik me beperkt tot een hapje eten nà het bezoek aan het kasteel van Freÿr.Kasteel van Freÿr

Eertijds was dit kasteel de zomerresidentie van de Hertogen van Beaufort-Spontin. Zonder overdrijven mag dit prachtige Middeleeuwse gebouw "klein Versailles" genoemd worden. Het werd overigens ooit bezocht door de Zonnekoning Lodewijk XIV en vele andere beroemdheden.


De klassieke tuinen zijn een bijzondere blikvanger. Vooral de sinaasappel- en citroenbomen waarvan sommigen 300j (!) oud zijn, zijn echte blikvangers. In de winter worden ze uiteraard naar binnen verplaatst, waar men de temperatuur boven het vriespunt houdt. Tijdens de wereldoorlogen, verwarmde men het kasteel met hout terwijl de kolen (of afval daarvan) gebruikte om de oranjerie vorstvrij te houden. Ook het interieur is de moeite waard.
Voor de inkomprijs van 8,50€ krijgt u zeker waar voor uw geld!

Kasteel van Vêves


Na een lunch in Dinant, ben ik verder gereden naar het sprookjesachtige kasteel van Vêves. Het is al een tijd onbewoond. Het is nog steeds eigendom van de Graven de Liedekerke Beaufort die het gebouw middels een VZW in stand houden. Met Google vindt u in een handomdraai de geschiedenis van dit gebouw, dat volgens de geruchten model stond voor het Disney-kasteel van Doornroosje.

Omdat de omgeving zo prachtig is, zeker een stop waard maar trekt u vooral niet té veel tijd uit hiervoor.

Alhoewel het kasteel prachtig oogt aan de buitenkant, is de binnenkant de entreeprijs van 8€ niet waard. Ook de prijzen in de buvette aan de ingang zijn overdreven te noemen. Ik heb me beperkt tot het degusteren van een streekbier (4€). Omdat de omgeving zo prachtig is, zeker een stop waard maar trekt u vooral niet té veel tijd uit hiervoor.
Spontin, parel aan de Bocq


In de helft van de namiddag, vatte ik de terugweg naar Brussel aan, maar niet zonder een stop te maken in Spontin. Ik ken dat van ergens, hoor ik u denken. Dat heeft dan allicht te maken met de in 2010 ter ziele gegane fabriek van waters en limonades.


Spontin ligt aan de Bocq, een klein zijriviertje van de Maas op ongeveer 200m boven de zeespiegel. Het is een typisch dorpje in de Condroz, dat twee interessante bezienswaardigheden telt.


Le Chemin de Fer du Bocq

Voor dit soort initiatieven kan een mens enkel maar veel bewondering en respect hebben. Onder impuls van een aantal deskundige en gedreven vrijwilligers, werd (en wordt) de historische enkelspoorlijn 128 beetje bij beetje gerestaureerd. Idem dito voor een reeks "vintage" spoormateriaal: motorwagens, diesellocs, wagens met houten banken enz enz. De toegang en de ruime parking zijn volledig gratis.

Als u graag een ritje maakt met één van voertuigen, raadpleegt u best de website: https://cfbocq.be/index.php/nl-nl/9-nederlands


Geniet u vooral even mee, maar hier geldt zeker: the proof of the pudding is in the eating!

In het stationnetje is een horecazaak gevestigd. Als u tijdens het weekend komt, bestaat de kans dat er een privé-feest aan de gang is. U kan er voor een eerlijke prijs deftig eten en drinken.Kasteel van Spontin

Deze prachtige burcht beantwoordt precies aan de verwachtingen als je denkt aan een burcht. Inclusief versterkt voorgebouw, ophaalbrug en slotgracht. Het kasteel zelf is niet te bezoeken. De laatste bewoner werd slachtoffer van een roofmoord in 2004 en sindsdien staat het kasteel jammer genoeg leeg.


Het is gelegen aan de overkant van de weg van het station, midden in een leuk parkje met speeltuin voor de kinderen.275 keer bekeken