De schietsjampetter tussen Schelde en Leie (is geen Lozer)

Bijgewerkt: 5 dec 2020

Voor de Antwerpenaars onder u: de Leie is ook een rivier; het gaat dus niet over de Leien aka "den boulevard". Het is een Antwerpenaar die het schrijft, dan mag dat :-) Voor het overige heeft ook nu weer ieder woord in de titel zijn betekenis. Het hoe en waarom wordt u vanzelf duidelijk bij het lezen van deze blogpost.


De schietsjampetter bestaat en u mag het woord letterlijk nemen....

De strook tussen Schelde en Leie loopt ongeveer tussen Gent en Kortrijk en is één van de meest ongerepte streken in Vlaanderen. Ze wordt doorsneden door de E17 wat maakt dat we niet echt van een stiltegebied kunnen spreken. Maar de streek wordt er natuurlijk niet minder mooi of boeiend om.


Graag neem ik u mee voor een namiddagtripje per fiets of per auto. Dit ritje maakte ik tijdens volle lockdown periode. De musea en horeca waren gesloten. De trip is erop gericht om te ontspannen en te genieten van de natuur. De meeste bekende sites waar veel volk bij mekaar komt, werden bewust overgeslagen.


Uiteraard verdient het kunstenaarsdorp Latem een bezoek en de verschillende musea in de buurt. Idem voor de stad Oudenaarde.

Tijdens deze trip zoeken we mooie en toch veilige oorden op!


De bekende sites zoals Latem verdienen natuurlijk een bezoek. In volle COVID periode zoeken we echter mooie doch veilige plekken op.

Kasteel van Ooidonk

Dit is een klassieker maar het blijft één van de mooiste en best onderhouden kastelen van dit land.


Bovendien is het park tijdens de weekends toegankelijk. Tijdens de lockdown periode wordt het park zelfs vaker opengesteld. Een mooie geste van graaf t'Kint de Roodebeke (met het weglatingsteken aan de verkeerde kant) , eigenaar en bewoner van deze 14de eeuwse waterburcht.

Ligging

Bekijk hier de ligging op Google Maps. Het kasteel is gelegen op grondgebied Deinze.


Geschiedenis

Sinds de 14de eeuw staat op deze plek een kasteel. In het begin als voorpost van de verdedigingsgordel rond Gent, later als residentie van de adel. Onder andere de illustere graaf van Hoorn (of Horne), onthoofd door de Spaanse overheerser, werd hier geboren en heeft hier gewoond.


Maar liefst twee keer werd het kasteel vernield en heropgebouwd in renaissance stijl. Sinds 1874 is het eigendom van de familie t'Kind de Roodebeke die meerdere kastelen bezitten. Zij leveren heel wat inspanningen voor het onderhoud en renovatie van het kasteel en zijn park.


Zoek even naar de zwarte pijltjes links en rechts ongeveer in de helft van de foto om te scrollen tussen de foto's.Bezoek zeker eens de tuinen als u tijdens het weekend komt. Maar hou er rekening mee dat het dan wel vrij druk kan zijn.


Kom liever een andere keer terug als het er te druk is!

Sas van Astene

Ook dit is eerder een klassieker. De laatste, beloofd. Of Topbestemming België zou zichzelf verloochenen.


Hugo Claus heeft hier regelmatig verbleven en schilder Emile Claus woonde in de buurt en was hier regelmatig te vinden met schets- of schildermateriaal. Astene-sas is aangelegd om binnenschepen toe te laten een grote Leie-meander af te snijden.


Na WOI werd het metalen bruggetje aangelegd dat in de zomer nog met de hand wordt bediend voor de passerende pleziervaartuigen. U vindt er ook enkele historische binnenschepen. Het Sashuis is vandaag een horecazaak. Het sas is zeer populair bij fotografen en is bekend om zijn prachtige zonsondergangen.


Meer inlichtingen vindt u op www.astene-sas.be


Uitkijktoren van Kruisem


Tijdens onze rit door de velden, passeren we voorbij de culinaire tempel van sterrenchef Peter Goossens. De trouwe lezer weet dat in deze blog enkel per hoge uitzondering namen van commerciële etablissementen genoemd worden.

Ook sterrenzaken zijn getroffen door de Corona-crisis. Toen ik er passeerde begin december 2020, was het hek logischerwijze gesloten....


Het centrum van Kruisem is overigens te vermijden. Wegens omstandige werkzaamheden zijn heel wat straten afgesloten en u moet een omleiding volgen die weliswaar goed is aangegeven.


Ligging

Raadpleeg hier de ligging van de uitkijktoren op Google Maps.


Historiek

Deze houten toren is gelegen op de scheiding van de vlakke Leievallei en de Vlaamse Ardennen. Op de top sta je 57m boven de zeespiegel; hij werd in 1963 door VAB gebouwd.Bij mijn bezoek hing er redelijk wat mist maar bij mooi weer kan je tot in Gent kijken! Het landschap is er natuurlijk niet minder mooi om.


Jammer genoeg is de toren in slechte staat en mag hij niet meer beklommen worden uit veiligheidsoverwegingen.

Schietsjampettermolen

Deze molen is vooral bekend van de wielerwedstrijd Nokere Koerse en wordt ook "de molen van Wannegem" genoemd.

Oorspronkelijk stond hij in Houtave (West-Vlaanderen). Toen hij daar in 1981 afgebroken werd, protesteerde de plaatselijke veldwachter zo hevig dat hij zijn wapen trok en een kogel in het molenkot schoot.