De Geus was in Her(en)tals, en de Engelsen ook!

Bijgewerkt: 5 dagen geleden

"Ge zet ze-ers ni van hieraaachter, meniejer"? Ik had een ruitenwasser aangesproken die voor dag en dauw aan het werken was in Grobbendonk. "Robert, van hie 't keutste no 't Engels kaaamp?". In onvervalst Kempisch wees Robert me de weg naar de eerste fantastische plek waar ik halt hield tijdens deze sympathieke trip door de Netevallei.


Zoals steeds dekt ook deze titel de lading en de inhoud van dit artikel. Je kan deze trip doen met de fiets maar als u minder goed te been bent, is het ook deels met de auto te doen.


In de Kempen is niets wat het lijkt, voor u zover u Herentals al zou kunnen aanduiden op een blinde kaart, wordt het ter plekke uitgesproken als "Hertals". Met een scherpe "a" en de "l" vanachter in de mond... Nochtans plakt hier ongelooflijk veel historiek aan de grond uit alle tijdvakken... Daar ontdekt u alles over in dit artikel!


Geus, dat is toch bier ofwa?

Neen, niet echt, dat is "gueuze". Geuzen (meervoud van geus) was een verzamelnaam voor mensen die in de 16de eeuw in opstand kwamen tegen de Spaanse overheersing. Een samenraapsel van