Bulskampveld: van kasteel naar gevangenis, ga niet langs start

Bijgewerkt: 20 nov 2020

Het Bulskampveld is een gigantisch domein van bijna 300ha waarvan een groot deel beheerd wordt door de Provincie West-Vlaanderen. Ook nu bevat de titel hints naar de inhoud van deze mooie en originele dagtrip voor het ganse gezin.


Wegens de bijzondere COVID-maatregelen, is de herfstvakantie 2020 verlengd.

Daarom doet Topbestemming België graag een éxtra inspanning om u te voorzien van tips voor originele trips.

Er zijn meer dan voldoende ontspanningsmogelijkheden om het ganse gezin een ganse dag bezig te houden: speelbossen, speeltuin, bezoekerscentrum en horeca. Ook de geschiedenis van dit domein is bijzonder interessant. Ik belicht graag enkele (maar lang niet alle!) facetten van dit zeer mooie gebied.


Ga recht naar de gevangenis, u ontvangt geen geld maar wordt landbouwer of matroos


Ligging en functie

Het beginpunt van onze trip ligt bij het Penitentiair Landbouwkundig Centrum. Raadpleeg hier de ligging op Google Maps. U kan er uw wagen gratis parkeren.


Vandaag hebben de verschillende complexen een penitentiaire functie:

  • Gesloten instelling voor jonge delinquenten (foto hierboven)

  • Open gevangenis voor niet-ontsnappings gevaarlijke gedetineerden waar ze kunnen werken en hun terugkeer in de maatschappij voorbereiden.

  • Instelling van jeugdzorg voor jongens en meisjes met open en gesloten vleugels.

Historiek

Op het einde van de 19de eeuw was hier een "verbeteringsgesticht voor jongens" die vaak omwille van moeskopperij (stelen van groenten en fruit) gestraft werden.


De opvoeders waren vaak oud-militairen en alles verliep dan ook met dito discipline. Er werd veel aandacht besteed aan sport, waarvan de vervallen sportinfrastructuur een stille getuige is.

Het andere luik waaraan veel aandacht besteed werd, was opleiding. Een stiel leren: landbouwer of.... matroos!

De scheepsput

Er was veel vraag naar matrozen, dus werd er een vijver gegraven waar een heuse driemaster in lag die als oefenterrein gebruikt werd om matrozen op te leiden. Tegen WOI werd het schip ontmanteld en werd de vijver gebruikt als zwemvijver maar in de 20ste eeuw kwam hij tot verval. De gemeente knapte de vijver op en hij maakt nu deel uit van sport- en spelinfrastructuur.


Als u met de rug naar het oude gedeelte van het PLC staat, bereikt u de scheepsput door de dreef te nemen aan uw rechterhand. Na 500m vindt u de put links.


De authenticiteit van deze plek is ook de Westvlaamse regionale TV-zender WTV niet ontgaan. Zij maakten dit filmpje.

Omgeving

Bij uw wandeling door het bos en de prachtige dreven, ziet u hier en daar in het bos mooie huizen staan. Hier woonden vroeger de directie en de instructeurs van de instelling.


Weetje: het kasteel waar de "kasteelmoord" is gebeurd die maandenlang in het nieuws is geweest, staat aan het einde van deze prachtige dreef.


De dubbele bodem van de titel van deze blogpost zal u ondertussen duidelijk zijn :)

Lippensgoed-Bulskampveld

De naam verwijst naar de adellijke familie Lippens die het goed kocht in 1904 en het liet inrichten als kasteelpark.


Het neogotische kasteel werd gebouwd door de familie de Meeús aan het einde van de 19de eeuw toen men hier op het domein boorde naar steenkool. Vandaag is het omgevormd tot bezoekerscentrum.Sinds 1970 is het domein eigendom van de provincie. Volledige informatie over alles wat er te doen, te zien en te beleven valt, vindt u op de website van de Provincie. Er zijn speelbossen, speeltuinen, wandeldreven, een kruidentuin en nog veel meer. De horeca was bij mijn bezoek wel gesloten.


Veel plezier in het Bulskampveld!
259 keer bekeken

Gerelateerde posts

Alles weergeven