Bokrijk, maar dan zonder Bokrijk...

Bijgewerkt: 7 aug 2020

Uiteraard blijft een bezoek aan het bekende openluchtmuseum de moeite waard. Indien u gewoon wil ontspannen en Zen zijn in de natuur zonder een cent uit te geven, én bovendien nog wat cultuur meepikken, dan moet u in .... Bokrijk zijn.


Deze trip voert u langs prachtige natuur, gevolgd door een snuifje cultuur en natuurlijk... een natje en een droogje. U kan deze trip doen te voet of met de fiets.Bokrijk heeft nog heel wat meer te bieden dan het bekende openluchtmuseum. En wat mooi is: allemaal gratis!

Ik maakte dit tripje op een winterse ochtend maar in de lente moet het ook de moeite waard zijn. De zonsopgang is dan wel iets vroeger maar de ochtendmist die je dan ongetwijfeld hier aantreft, moet fantastisch zijn.

Domein van Kiewit

Het beginpunt van onze trip is hier. Navigatie-adres: Putvennestraat, Hasselt. Dit is een bushalte dus u kan ook het openbaar vervoer gebruiken. Komt u met de wagen, kan u ook parkeren op de parking van de sporthal om de hoek (Kiewitstraat).


Indien er in uw gezelschap kinderen zijn, kan u uw bezoek starten met een toertje op de kinderboerderij.


Fietsen door het water

U hebt het misschien al op TV gezien of ergens gelezen. Over enkele jaren werd in dit domein een pad over de bodem van een vijver aangelegd waardoor u tijdens de oversteek op ooghoogte met het water staat. Maar dit is lang niet alles wat die prachtige domein te bieden heeft.

De wandeling van aan de parking tot aan dit punt is ongeveer 2km. U wandelt of fietst over grotendeels verharde paden.


Voor uw vertrek, wil u zich misschien eerst informeren over de mogelijkheden op dit domein. U vindt er alles over op hun website.Als u de vijver nadert, valt u een ogenschijnlijk vervallen en verlaten gebouw op. Dit gebouwtje is omgebouwd tot een vogel-observatiepost en u kan ook de trap opgaan naar de uitkijk van waaruit u een prachtig zicht hebt over de omgeving.


We vervolgen onze weg en passeren uiteraard door het water, waar we oog in oog staan met de gevederde bewoners van de plas.


Rond de vijver

Op mijn fototripje heb ik me beperkt tot een kleine wandeling naar de volgende vijver en rond deze vijver. De mogelijkheden hier zijn echter heel uitgebreid.


Zo net na zonsopgang, heb ik wat geëxperimenteerd met licht en bewuste bewegingen met de camera bij iets langere sluitertijden:


Kasteel van Bokrijk


Jawel, Bokrijk heeft "zijn" kasteel. Al wat u moet doen, is aan de ingang van het openluchtmuseum de pijlen volgen "Parking Kasteel". De aanduiding zal u doen vermoeden dat dit "enkel" voor autocars is, maar dat klopt niet.


Tijdens mijn bezoek was de parking gratis, maar ik vermoed dat dat tijdens het hoogseizoen niet zo is.


Dit 19de eeuwse kasteeltje was lang eigendom van de Boerenbond. Tijdens WOII had het kasteel veel te lijden van de "bewoners": toen waren hier achtereenvolgens Waffen SS en Amerikanen ingekwartierd. Sinds 1937 is het eigendom van de provincie.


Het kasteel zelf is niet toegankelijk; in de oranjerie is een brasserie gevestigd, er is een ruime parking en de prachtige Franse tuin en omliggend domein zijn magnifiek om te wandelen. Voor de kleinsten is er de bekende speeltuin.

Geniet van het prachtige kasteel, het Arboretum, de Franse tuin, de speeltuin. De foto's hieronder geven een goed beeld van wat er te zien is.
En dat natje en dat droogje dan?

In de oranjerie van het kasteel is een brasserie waar u op alle vlakken aan uw trekken komt. Details vindt u eveneens op de website.


162 keer bekeken