Antwerpen... maar anders...

Neen geen vergeten slogan voor #Kies19 of zoiets. Maar een verslagje van een echte Antwerpenaar van een tripje naar de wortels van alle beschaving dat buiten de klassieke paden loopt. Je trekt hiervoor best ongeveer een halve dag uit.


Getting there

Met de wagen naar Antwerpen rijden is jammer genoeg geen goed idee. De werken van de Oosterweelverbinding, de overbelaste ring en de geknipte Leien, om maar te zwijgen van de LEZ moedigen nu niet bepaald aan om een dagje Antwerpen in te plannen.


Deze trip begint in Hemiksem aan de Schelde, op het einde van de Callebeekstraat waar je ook de veerpont naar Bazel kan nemen. Ik nam er de #waterbus. Kijk eerst even op www.waterbus.be voor de dienstregeling. De verplaatsing naar Antwerpen maakt een essentieel deel uit van dit tripje


Bij het zien van dit bootje, werd ik instant happy. Je kan zowel binnen als buiten zitten, het personeel was buitengewoon vriendelijk en de prijs is bijna belachelijk te noemen. Bovendien kan je je wagen gratis parkeren op 50m van de kade dus wat kan een mens meer willen?

Toen we vertrokken, stak er ook net een #veerboot de Schelde over. Voor de liefhebbers zijn er op heel wat plaatsen langs de Schelde veerboten en veerponten. Vaak zijn die zelfs gratis.


De Waterbus brengt je op een klein half uurtje van Hemiksem naar het ponton aan het Steen te Antwerpen. Ondertussen zijn er ook al meerdere verbindingen in dienst gesteld. Maar die info vind je op de website. De Waterbus is een schitterend alternatief voor de wagen voor je verplaatsingen van en naar Antwerpen!


Alles ziet er anders uit vanop het water. Van oudsher is er in Hemiksem zware industrie langs de Schelde. Ook de scheepsbouw heeft in deze streek een lang en rijk verleden. Tot op vandaag worden er nog schepen gebouwd en gerepareerd. Het voorbijtrekkend landschap is even afwisselend als verrassend. Riet en drassige inhammen wisselen af met industriële installaties. Dat blijft zo tot we de petroleum-installaties passeren van Polderstad in Hoboken.

De Waterbus is een schitterend alternatief voor de wagen voor je verplaatsingen van en naar Antwerpen!


Aankomst te Antwerpen

Eens Hoboken gepasseerd, doemen al snel de woontorens van het "Nieuwe Zuid" op. De grootstad grijpt gulzig om zich heen. Waar vroeger het Zuid en Hoboken wijken waren waar eerder gastarbeiders gezinnen woonden en waar het niet altijd even veilig was, is dit nu één van de meest trendy buurten. De appartementen in de torens zijn meestal verkocht voor de toren er staat (en aan torenhoge prijzen :) )

"Het Stad" heeft de laatste decennia een gigantische evolutie doorgemaakt. Sommigen zeggen dat ze wat van haar Antwerpse ziel kwijt is, maar de vooruitgang is nu eenmaal niet tegen te houden.

Nog iets verder zien we het eerste bekende "landmark" van Antwerpen.
Het Zuiderterras met zijn unieke ligging en zeer aan te raden restaurant, maakt een blijvende indruk op de bezoeker. Een lunch of diner zal u de verbondenheid van Antwerpen met de Schelde en het water nog meer doen voelen (wel best reserveren www.ras.be). Hier krijgt u een fantastisch zicht op de toren van de OLV-kathedraal; door de Antwerpenaren ook wel "de bougie" genoemd.


Zuiderterras met toren van OLV kathedraal
Aan de kade

Dat Antwerpen geen kade heeft maar een "kaai" die dan nog eerder als [k ɔ ɔ ə] klinkt in het Antwerps dialect. Ik stap van de Waterbus en blijf even stilstaan om te genieten van één van de oudste en meest indrukwekkend monumenten van Antwerpen: het Steen met het standbeeld van Lange Wapper.

Het Steen heeft door de eeuwen heen verschillende functies gehad. Wat er vandaag staat, is nog slechts een klein gedeelte van de oorspronkelijke burcht. Tijdens mijn jeugd was het Scheepvaartmuseum er gevestigd, en ik vond dat fantastisch. Momenteel zijn er grondige restauratiewerken aan de gang die nog wel even zullen duren.

Het Zuiderterras maakt een blijvende indruk op de bezoeker

De legende van Lange Wapper is ook gemeenzaam bekend. Bij mij roept dat associaties op met meester Peeters van het vierde leerjaar, die iedere vrijdag na de les hoofdrekenen zijn grijze stofjas uitklopte en ons dan voorlas uit Jan Zonder Vrees uit het Krabbenstraatje in Antwerpen. Pure fictie, want nog Jan nog dat straatje hebben ooit bestaan, maar Lange Wapper speelde in de verhalen een prominente rol!
Het epicentrum van alle beschaving

Je kan Antwerpen niet bezoeken zonder een stop op de Grote Markt om te genieten van dit unieke zicht. Brabo die de bevrijding van Antwerpen symboliseert en op de achtergrond de OLV Kathedraal. Och ja, ik zou bijna vergeten dat je dat best doet op het terras van het epische Café Den Engel dat bijna 24h/24h open is. En uiteraard doe je dat onder het genot van een Bolleke!


Als je bedenkt dat deze plek als centrum gebruikt werd door de Spanjaarden, Oostenrijkers, Fransen en Nederlanders, zal zelfs de niet-Antwerpenaar begrijpen hoeveel geschiedenis hier in de lucht hangt. Van de gildehuizen op de Grote Markt zijn er nog maar twee origineel, de rest is verloren gegaan en zijn copies.

Na het nemen van deze foto, ben ik de Grote Markt overgestoken en de Hoogstraat in gelopen richting Sint-Jansvliet.


Op de Sint-Jansvliet vind je de toegang tot de Sint-Anna tunnel oftewel de voetgangerstunnél (met de nadruk op de laatste lettergreep in het Antwerps).


Net voor je op het pleintje komt, loont het de moeite om even stil te staan bij het pittoreske poortje van wat vandaag kunstgalerij "de Zwarte Panter" is; geen luxebordeel zoals de naam misschien laat vermoeden :) Het is ook geen klassieke galerie waar enkel de verkoop telt, maar heeft eerder een sociale functie. Het is de oudste galerie voor hedendaagse kunst in België en bestaat sinds 1968!
De Grote Markt werd gebruikt door de Spanjaarden, Oostenrijkers, Fransen en Nederlanders als machts- en bestuurscentrum

Het pand dateert echter uit de 14de eeuw (!) en herbergde eertijds het Sint Julianusgasthuis, een herberg voor arme doorreizende lieden uit de Middeleeuwen.As Steenhouwersvest - Kammenstraat - Lange Gasthuisstraat

Deze as is één van de oudste en meest authentieke buurten van Antwerpen. Wandel langs de trendy restaurants en boetieks en sla ook eens af naar de Vrijdagmarkt om het Plantin en Moretusmuseum te bezoeken en de patrones van de Stad in stilte even te "contempleren".

In de Kammenstraat loont een kleine stop aan de Sint Nicolaaskerk de moeite!
De Lange Gasthuisstraat was tot in de jaren '90 het Wall Street van Antwerpen. Verschillende binnen- en buitenlandse banken huisden er in de historische panden. Ook het museum Mayer Van den Bergh (met onder andere De Dulle Griet) is hier te bezoeken.

Mijn bestemming was echter een 100m verder, waar thans het OCMW van Antwerpen gehuisvest is, namelijk in het vroegere Maagdenhuis. Het vroegere weeshuis voor meisjes ("maegdeckens") is een minder bekend deel van ons erfgoed en zeker een bezoek waard.


Geniet nog even van de foto's. U kunt in deze buurt heel lekker eten en als u veel tijd hebt, kan u uw bezoek aan Antwerpen voortzetten op Linkeroever, waaraan ik een andere blogpost zal wijden.