Antoinisten, impasses en klassiekers in prachtig Luik

Bijgewerkt: 22 dec 2020

Uit deze impasses wil u niet uit geraken en Antoinisme is de énige godsdienst ontstaan in België... En waarom zou Luik in godsnaam de "vurige stede" zijn? Geprikkeld? Gaat u er even rustig voor zitten want Luik heeft heel wat te bieden. U weet ondertussen dat ieder woord en iedere letter in de titel van dit artikel een betekenis heeft...


Waarom?

De afgelopen jaren heeft de stad Luik heel wat - geslaagde - inspanningen gedaan om haar imago op te krikken en meer toeristen aan te trekken. Jarenlang had Luik een twijfelachtig imago als onveilige en onverzorgde stad waar misdaad hoogtij vierde.

Ochtend op meer dan 100m boven de stad

Beroepshalve heb ik Luik, Liège (Lídge in het dialect) en zijn Liégeois (de inwoners en hun dialect) vrij goed leren kennen. Zelfs de Walen zijn het erover eens dat de Liégeois een speciaal volkje zijn. Hetzelfde geldt voor hun patois, hun dialect dat wordt gekenmerkt door de nasale langgerekte klinkers.


Een bijzondere stad vraagt een bijzondere benadering. In dit artikel bekijken we Luik vanuit meerdere invalshoeken. U kan hier gemakkelijk een weekend mee vullen. Wij vulden er maar liefst twee artikels mee!

Misschien heeft het te maken met de unieke bestuursvorm waarbij de klerikale en de bestuurlijke macht gecentraliseerd was bij de Prins-Bisschoppen die Luik meer dan 800j hebben gedomineerd?


Weet, mijn beste lezer, dat er dus wel degelijk sprake is van enige emotionaliteit als ik schrijf over de vurige stede. Het zal moeilijk worden om dit artikel "kort" te houden, want Luik is veelomvattend.


De invalshoeken die in dit artikel belicht worden zijn:

  • Luik van boven bekeken.

  • Luik langs onder bekeken

  • De Luikse impasses

  • Luikse klassiekers

  • Shoppen in Luik (deel 2)

  • Street art in Luik (deel 2)

  • De tegenstellingen van Luik (deel 2)

Vurige stede, vanwaar komt dat eigenlijk?


Laat me toe eerst even iets recht te zetten. Op verschillende websites en social media lees ik dat de gekende metafoor uitgevonden werd door de auteur en legerofficier Adrien Carton de Wiart in zijn historische roman "La cité ardente" uit 1904.


De waarheid gaat veel verder terug. In de 15de eeuw was er namelijk al een conflict tussen de Luikenaars en de hertog van Bourgondië, Karel de Stoute. De enige manier die hij zag om Luik en zijn bewoners onder de duim te houden, was het plunderen en in brand steken van de stad om haar bewoners te elimineren. Deze brand moet dagenlang gewoed hebben en vandaar komt het metafoor "de vurige stede" oorspronkelijk.


Veel lees-, kijk- en reisgenot over en in de vurige stede!!


Luik, van boven bekeken

Onze trip begint.... aan het ziekenhuis. Inderdaad het CHR Citadelle,is de ideale uitvalsbasis voor deze trip. Het is gebouwd op de plek waar eeuwenlang de citadel heeft gestaan die tot en met WOII actief gebruikt werd. Ze was gelegen op een heuvel van 110m met een fantastisch zicht op de stad.


Parkeren is een probleem in de buurt van het drukbezochte ziekenhuis. Ik parkeerde mijn wagen op de betaalparking van het ziekenhuis. De betaalautomaten staan in de hall van het ziekenhuis.


Bekijk hier de ligging op Google Maps.De naam zegt het zelf. Dit ziekenhuis werd in 1970 gebouwd op de plaats waar eeuwenlang de citadel van Luik stond. In tegenstelling tot bv de citadel van Dinant, heeft dit fort een actieve rol gespeeld in de talloze oorlogen en gewapende conflicten die Luik moest doorstaan. Op bovenstaande foto ziet u nog de overblijfselen van de bakstenen citadelmuren.


Voor een volledige uitleg over de citadel en haar lange en complexe geschiedenis, verwijs ik u graag naar Wikipedia.


U kunt een dagtrip maken naar Luik maar u maakt er best een weekend van

Als u het asfaltbaantje volgt dat naast de speeltuin loopt tegenover de ingang van de ziekenhuisparking, komt u aan het monument van de gesneuvelden.Tijdens uw trip zult u zien dat de wereldoorlogen ook nu nog alomtegenwoordig zijn in Luik. Monumenten, standbeelden, gedenkstenen en parkjes zijn in de ganse stad ter ere van de oorlogsslachtoffers van de wereldoorlogen. Luik had door zijn unieke ligging aan de Maas en de nabijheid van de Duitse grens dan ook veel te verduren van het oorlogsgeweld.


Het uitzicht over de stad is van hier echt fenomenaal. Als u hier 's ochtends komt en de zon priemt door de ochtendnevel, is de Maas een lichtend lint aan uw voeten!


Luik, dat is klimmen. Montagne de Bueren. Langs onder bekeken

U hebt nu met eigen ogen gezien hoe de stad gebouwd is in de Maasvallei en sinds eeuwen geniet van de natuurlijke bescherming van de heuvels rond de stad. Tegelijk zijn de heuvels ook een belemmering voor de uitbreiding van de stad, zodanig dat de bebouwing zich heeft uitgestrekt tot vlak tegen en zelfs op de flanken van sommige heuvels. Dat zal blijken uit de rest van dit artikel.


Als u naast het monument naar beneden gaat, komt u aan de fameuze Montagne de Bueren, een trap van 374 treden die u onmiddellijk naar de wijk Féronstrée in het historische centrum brengt.


U kan uw wagen laten staan en te voet naar beneden gaan, wetende dat u dan ook terug omhoog moet. De bus naar het ziekenhuis is een alternatief of u kan met de wagen naar beneden rijden en u parkeren op één van de vele (betaal)parkings in de historische binnenstad.


We treffen mekaar opnieuw aan de voet van de trap, naast... le Temple du Culte Antoiniste...

Tempel van de cultus der Antoinisten.


Dat uw blogger niet vies is van een grapje of woordspeling, weet de trouwe lezer al even. Dit is echter pure ernst; het verklaart tevens een deel van de titel van deze blogpost.


Bekijk hier de ligging van de kerk op Google Maps.