Achter Leive weunen oëk meinsje

Vrij vertaald uit het "Leives": achter Leuven wonen ook mensen. Dit om aan te geven dat Leuven natuurlijk een prachtige stad is, maar dat ook de directe omgeving van Leuven heel wat te bieden heeft op vlak van onthaasting, natuur en cultuur.


In deze blogpost neem ik u graag mee naar twee mooie plaatsen in de Leuvense rand. U hebt een wagen nodig om de verplaatsing te maken tussen de twee sites:

  • Het natuurgebied de Doode Bemden en het kasteel van Neerijse

  • Het magnifieke domein van Arenberg in Heverlee met het gelijknamige kasteel en campussen van de KU Leuven

De Leuvense rand biedt een prachtig glooiend landschap met een groot aanbod aan onthaastingsmateriaal: cultuur, natuur en gastronomie

Doode Bemde

Dit natuurgebied is minder bekend dan de Zoete Waters, maar met zijn meer dan 300ha veel groter.


Er zijn twee grote wandellussen die door het domein lopen en u vindt er twee vogelhutten. Andere informatie over het domein vindt u op de website.


Het beginpunt van onze wandeling is de parking in de Reigerstraat in Oud-Heverlee. We wandelen tot aan het kasteel van Neerijse, ongeveer 1,5km door de ongerepte natuur.

Vlonderpad

Het eerste stukje van de wandeling loopt over een vlonderpad van bankirai door een moerassig gebied. Geniet van het prachtige uitzicht en de ongerepte natuur. De laatste jaren worden in en rond de diverse plassen ook bevers gesignaleerd.


Tussen de plassen

Het tweede stukje van de wandeling loopt tussen prachtige waterpartijen waar soms bevers gezien worden en waar allerlei vogels te zien zijn.


Kasteel van Neerijse

Eens je door de poort bent die het einde aangeeft van het natuurgebied, kom je na 150m het eerste bijgebouw tegen van het kasteel van Neerijse, ook wel kasteel d'Overschie genoemd (wat me verwarrend lijkt want in Grimbergen staat er ook één).Het huidige kasteel dateert van de 18de eeuw en werd begin 19de eeuw ingrijpend verbouwd in classicistische stijl. Na gediend te hebben als hotel-restaurant, bevinden er zich nu appartementen.


De voormalige oranjerie heeft een B&B functie.

Het uitzicht is heel mooi. Geniet van de dreef met de St. Rochuskapel en het uitzicht op de Pieter en Pauwelkerk.


We wandelen nu terug naar de parking. Natuurlijk kan je de wandeling ook in omgekeerde richting doen, maar aan het kasteel zijn er niet echt parkeermogelijkheden.

Domein en kasteel van Arenberg


Op enkel kilometers ligt het prachtige domein van Arenberg. Tijdens de week is het hier behoorlijk druk want sinds 1919 is dit domein eigendom van de KU Leuven. Op het domein en in het kasteel zijn verschillende faculteiten en diensten van de universiteit gevestigd.


Het domein is niet alleen gevuld met historiek maar ook zeer mooi onderhouden en prachtig om te wandelen. Aan de hoofdingang vindt u voldoende horeca en zeker tijdens het weekend vindt u voldoende parkeergelegenheid.

Stel uw GPS in op Kardinaal Mercierlaan te 3001 Heverlee. U ziet vanzelf de lange muur die het domein omringt. Ik raad u aan om binnen te gaan langs de zij-ingang. Herkenbaar aan bovenstaand zicht.


St. Lambertuskapel

De reden dat deze kapel op een heuvel lijkt te staan, is dat er tijdens de middeleeuwen steen is gevonden die voor de bouw geschikt was. Door het afgraven van de omliggende grond in de 16de eeuw, lijkt de kerk nu op een heuveltje te staan.

De kapel heeft jarenlang het voorwerp uitgemaakt van twisten tussen parochies, adel en parochianen; er zijn zelfs processen over gevoerd!


Vandaag is de kapel ingericht als evenementenruimte die verhuurd wordt aan mensen die aan de universiteit verbonden zijn.


Arenbergkasteel

Het oorspronkelijke kasteel was 16de eeuws en was eeuwenlang in handen van de prinselijke familie Croÿ. De laatste eigenaar, de hertog van Arenberg was voor WOI al bereid om het domein af te staan aan de universiteit. Omwille van de Duitse afkomst van de hertog, confisqueerde de Belgische Staat het kasteel en het domein in 1919 en schonk het aan de KU Leuven.

De Belgische Staat nam het domein en kasteel in 1919 in beslag omdat de eigenaar een hertog van Duitse origine was

Persoonlijk heb ik erg genoten van het zicht op het kasteel door de bomen als achtergrond van de eerste ontluikende narcissen op de voorgrond:


Verken het domein en geniet zeker van het prachtige kasteel. Op bepaalde momenten zijn er ook rondleidingen. Tante Google zal u ongetwijfeld meer informatie kunnen geven!

Het gebouw achter het kasteel is de bekende IMEC-toren. IMEC is het grootste onderzoekscentrum in Europa voor micro-elektronica en ICT.


Vergeet ook niet vol bewondering en ontzag te kijken naar de verschillende campussen op het domein; sta even stil bij de gedachte dat de schat van kennis die hier aanwezig is en verpreid wordt, een belangrijke basis vormt voor de wereld van onze kinderen en kleinkinderen!


Als u langs de dubbele oprijlaan naar buiten gaat, vindt u meer dan voldoende horeca om aan uw basisbehoeften te voldoen :) Ondertussen kan u de website raadplegen om te zien wat er nog meer te zien en te beleven is!


Hopelijk hebt u een even fijne tijd in het hertogelijk domein Arenberg als ik!


#natuur #kasteel #wandelen #erfgoed #park

109 keer bekeken